Ученик от СОУ „Козма Тричков” със сребърен медал от „Финансов иновационен лагер 2015”

   Ученик от СОУ „Козма Тричков” със сребърен медал от „Финансов иновационен лагер 2015”

Коста Костов от 11 клас на  СОУ „Козма Тричков”- Враца спечели сребърен медал от  Националното състезание „Финансов иновационен лагер 2015”.

160 ученици от 30 населени места демонстрираха икономическите си познания по време на националното ученическо състезание за финансова грамотност „Финансов иновационен лагер”. Инициативата на Джуниър Ачийвмънт България и Ситибанк се провежда за трета предна година.

В първия етап на състезанието младежите разполагаха с четири седмици да разработят решение на предварителен казус, като тази година той изискваше състезателите да предложат нов тип кредитен продукт, който да бъде достъпен и конкурентоспособен в българските условия.

След експертна оценка на идеите им, за финала на финансовия лагер в София се класираха 60 гимназисти. Сред избраните финалисти за заключителния етап се класираха и 6 ученици от СОУ „Козма Тричков” – Враца, разделени в два отбора. Отборът на Коста Костов, Красимир Александров и Николай Янков предложи концепцията си за продукта Credit Adviser  (“Кредитен съветник”) - приложение за Смартфони, което служи за управление на кредитните нужди на младите хора от (16 г. до 25 г.).

Отборът на Моника Василева, Йоана Дамянова и Цветилена Върбанова достигна до финалите на Финансовия иновационен лагер с предложение за нов тип кредитни услуги,  при които на база информацията от покупките, които са направени с картата, на клиентите се предлагат финансови консултации,  управление на личния бюджет и управление на  различните видове възможности за заемане на средства – кредити, кредитни карти, овърдрафт, „бързи/лесни“ кредити, онлайн кредитиране т.н.

Финалът на престижното състезание се проведе на 19 и 20 април в хотел Radisson Blu, София, където 60-те ученици, достигнали до този етап, бяха разпределени в отбори по 6 души, които не се познават помежду си. След зададения казус, младежите разполагаха с 24 часа, за да предложат решение, като през цялото  време бяха напътствани от ментори – финансови експерти от Ситибанк. След заключителната  презентация пред жури големият победил стана отбор “TWMDW”, с идея за приложение за смартфон, идентично с предложението на момчетата от училище „Козма Тричков” от първия кръг.

На второ място се класира отборът на Коста Костов със завършена идейна концепция за Телевизонно финансово шоу с игра и финансови съвети. Това е вторият пореден медал на Коста Костов от същото състезание, след класирането му на трето място през 2014 г. А за последните три години и половина това е 22-ри медал за младите предприемачи от СОУ „Козма Тричков”- Враца, спечелени от участия в Национални икономически състезания.


Коментари2015-04-22 09:11:06