Екоминистерството проверява сметището край Бистрец

Екоминистерството проверява сметището край Бистрец

Цялостна проверка започва на сметището в местността „Орешака” край врачанския квартал Бистрец. Тя ще бъде извършена от длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите. Това обяви екоминистърът Емил Димитров. Поводът за изказването му в проведения на 14 февруари парламентарен контрол бе направено питане от депутатът Анастас Попдимитров. Според него сметището край Бистрец вече се е превърнало в бунище.

„В края на 90-те години обектът беше закрит и запечатан, заради откриването на първия етап от новото сметище край с. Косталево. След това някой реши отново да го отвори и се превърна в сметище за строителни отпадъци. С течение на годините вместо строителни отпадъци в него се вкарват битови отпадъци. От струпаните тонове боклук обектът е стигнал до главния път Е-79 и представлява ужасяваща гледка от миларди торби, мръсотии и боклуци, които силния вятър разнася по пътя. Гледката е кошмарна и по този повод моя въпрос е има ли начин да накарате РИОСВ – Враца и общинската администрация в града да си свършат работата”, заяви от парламентарната трибуна народният представител Анастас Попдимитров.

Официалната справка показва, че до 2005 година сметището край врачанския квартал Бистрец е функционирало като депо за инертни и неопасни отпадъци, собственост на община Враца. На 6 февруари тази година експерти от РИОСВ – Враца са извършили извънредна проверка. Те са констатирали натрупани множество натрупани инертни материали и земни маси. По този повод от врачанската екоинспекция са съставили акт на стопанисващата имота фирма – „Екопроект” ООД. Дадени са и предписания за преустановяване на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Издадено е и предписание на община Враца да предприеме мерки за почистването на обекта и за осъществяване на засилен контрол.

„При неизпълнение на дадените предписания ще бъдат предприети предвидените в екологичното законодателство административно-наказателни мерки”, категоричен е министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Отговорът му обаче провокира реакция от страна на депутата Анастас Попдимитров. Той помоли да бъде активирана работата, която е в компетенциите на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца, която през последните години доказва, че не си върши работата на територията на областта, допълни Попдимитров.

Единственото, което може да се направи е съставяне на актове на кметовете и отговорните институции, които са отговорни за тази ситуация, категоричен бе министър Емил Димитров.


1
2


2020-02-18 13:13:34