Сашо Николов спечели конкурса за най-хубаво вино в Лом

Сашо Николов спечели конкурса за най-хубаво вино в Лом

С конкурс за най-добро вино и избор на Цар на лозата ломчани празнуваха Деня на лозаря. По традиция хората от крайдунавския град почитат Трифон Зарезан на 14 февруари, а празненството с вино и скара се организира от Община Лом в лозарската местност „Садовете“.

20 винопроизводители участваха в конкурса за най-добро бяло вино, червено вино и розе.  Винопроизводителят Сашо Николов спечелrи първо място и в трите категории.

Кметът Пенка Пенкова връчи на отличените винопроизводители грамоти и парични награди, осигурени от Община Лом, а. празничен водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Нестор.

„Нашият край е прочут със своите лозя и вина и трудолюбивите стопани, които се грижат да има добра реколта. Да има хубаво грозде, да направим хубаво вино! На всички именици пожелавам да носят със здраве името си! Нека празникът продължи във всеки дом, с добри приятели и роднини, на чаша искрящо вин,  в добро настроение и с много обич!” – пожела кметът Пенка Пенкова и символично заряза лоза и я поля с вино за здраве и плодородие. Гости на празненството бяха и председателят на Общинския съвет Христина Христова, общински съветници и кметове на кметства.

Ритуалът по избор на цар на лозата изпълни ДЮФА „Хорце” към НЧ „23 септември“ – Лом, с ръководител Венислав Рафаилов. Ученици  от ПГХЗ «Дмитрий Ив. Менделеев», с ръководител Таня Михайлова, представиха обреден хляб и също се включиха в ритуала по зарязване. Настроение създаде и духовият оркестър „Ритмус“. Изявиха се и момичета и момчета от Общинския клуб „Екология и опазване на околната среда“, с ръководител Румяна Цветева, които раздаваха на хората картички валентинки с послания.


сн.1
сн.2
сн.4


2019-02-15 09:23:37