Спецакция разтърси ТЕЛК във Враца

Спецакция разтърси ТЕЛК във Враца

Над 100 експертни решения от ТЕЛК са иззети във Враца при съвместна акция на полицията и прокуратурата. Част от досиетата са взети от териториалната дирекция, други са изискани от НОИ. Още не се знае дали във въпросните документи са открити нередности. Ясното е, че образуваните досъдебни производства във врачанската прокуратура са 3 на брой и засега са срещу неизвестен извършител. Разследващите органи установяват медиците, които са издали епикризите на лицата, на база на която експертните комисии са определили степента на инвалидност. Наказанието за издаването на документ с невярно съдържание е до 2 години лишаване от свобода или пробация, съобщиха за „Северозапад днес” отлично осведомени източници.

Официалната справка показва, че към момента служителите на ТЕЛК – Враца са 14 на брой. Половината от тях са лекари. На този етап все още няма информация дали след мащабната акция на органите на реда и прокуратурата са привиквани служители на експертната комисия да дават показания. В края на миналата седмица в общественото пространство обаче се прокрадна информация, че началникът на ТЕЛК – Враца д-р Лиляна Мишева е освободена от поста си, а високата позиция вече е заета от друг лекар. По този повод потърсихме за коментар изп. директор на МБАЛ „Христо Ботев” Евгени Любенов, под чието пряко подчинение е експертната комисия. Той отрече слуховете и бе категоричен, че д-р Мишева остава шеф на ТЕЛК.

Припомняме, че Враца е сред първенците по обжалвания на констатациите на ТЕЛК решенията. Към момента те са 145 на брой и касаят различни заболявания. Официалната справка показва, че над 6 хиляди човека във Врачанско получават инвалидни пенсии. На територията на областта функционират две специализирани комисии – във Враца и Козлодуй.
2019-02-12 09:45:56