Умуват за заплатите на свещениците

Умуват за заплатите на свещениците

На заседание на Светия Синод през месец януари ще стане ясно дали и с колко ще бъдат увеличени заплатите на свещениците. Актуализация на месечните им възнаграждения не е правена от години. Очаква се заплатите да скочат с 20 процента. Обещанието е дадено от Министерски съвет.

Към днешна дата редовите попове във Врачанската епархия се разписват срещу 550 лева месечно. Това обявиха за „Северозапад днес” от Митрополията. Допълнително пари към заплатите си местното духовенство взима от добавка за прослужено време. Отделно от това свещениците могат да си докарат допълнителни пари от венчавки и кръщавки. В малките градове и особено в селата обаче духовниците са принудени да живеят с парите от заплатите си.

На този етап мераклии за свещеници във Врачанската епархия няма. Свободни места за попове не се обявяват както в Митрополията, така и на официалния сайт на Светия Синод. Причината за това е, че професията изобщо не е атрактивна и желаещи да заемат такива позиции изобщо няма, категорични са от Врачанската митрополия. Официалната справка показва, че в момента голяма част от селата изобщо няма зачислен духовник. Това принуждава един поп да отговаря за няколко населени места.
2019-01-09 16:17:01