Връщат Ценко Чоков в ареста?

Връщат Ценко Чоков в ареста?

Апелативната специализирана прокуратура поиска от съда бившият кмет на белослатинското село Галиче Ценко Чоков да се върне обратно след решетките. Това съобщиха от държавното обвинение. Поводът е заради изнесената в медиите  информация, че по-малко от 3 месеца след като Апелативният специализиран наказателен съд пусна под домашен арест Ценко Чоков заради тежко здравословно състояние, той се намира не на посочения адрес или в болница, а в столичен ресторант в кв. "Драгалевци".

Същевременно в Апелативна специализирана прокуратура е постъпила и информация от МВР, че Чоков не се придвижва с болнична носилка, в каквато той се яви последния път в съдебно заседание пред АСНС, а е установен в кв. "Драгалевци", при това в отлично здраве.

На 10 май Специализираният наказателен съд осъди на 4 години и 6 месеца затвор бившия кмет на Галиче за отвличане, побой и палеж на автомобил, но бе обявен за невинен за лихварство и ръководене на престъпна група. Към настоящия момент делото се намира в съдебна фаза. АСНС разглежда като втора съдебна инстанция наказателното производство срещу бившия кмет на Галиче. На 26 септември въззивният съд сметна, че мярката "домашен арест" "се явява разумният баланс между личния и обществения интерес", като определи той да не се връща в Галиче, а да остане в София, тъй като според представена в съдебната зала експертиза  Чоков има обострени диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви, дискова болест, урологично заболяване, наскоро претърпяна операция и предстоящи други оперативни интервенции.

Районна прокуратура – София също се е самосезирала по повод изнесената в медиите информация и е образувала наказателно производство за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред АСНС (престъпление по чл. 291 ал.1 от НК), съобщиха още от прокуратурата.

Последната промяна на мярката за неотклонение на бившия кмет на село Галиче, преди тази от 26 септември, завърши с проверка срещу магистрат, а Чоков бе скоростно върнат в ареста. В началото на 2017 година състав на АСНС с два на един глас го пусна от ареста срещу 10 000 лева гаранция. След огромно обществено недоволство и бурни протести, Върховният касационен съд извърши проверка на определението на състава, в който влизаха съдиите Даниела Росенова, Даниела Врачева и Димчо Георгиев, който бе на особено мнение. А резултатите от ревизията показаха нарушения в случайното разпределение на производството. В резултат на това Врачева бе предложена за наказание с намаляване на заплатата с 10 на сто за 6 месеца, но това бе отхвърлено единодушно от всички членове на Съдийската колегия на ВСС на 10 октомври 2017 година.
2018-12-18 15:24:27