Мъже, жени и деца правят подземен град в шахтите

Мъже, жени и деца правят подземен град в шахтите

Въпреки успешния социален модел на общинската администрация, десетки граждани живеят като плъхове под земята, показа проверка на „Северозапад днес“. Това са основно са клошари без дом и пари, често и без документи за самоличност. Част от тях дори нямат документи за самоличност. Половината от бездомниците обитават шахтите на “Топлофикация”. Десетина от тях от години са се самонастанили в катакобма на централния булевард „Демокрация” в града. Те са на различна възраст. Сред тях, Слава Богу, няма деца. 20 бездомници пък живеят в шахта при Стария гробищен парк. Най-голям е броят на тези, обитаващи изоставени постройки на топлофикационното дружество в града. Близо 60 мъже, жени и малки деца живеят в постройки, които са без прозорци. Поставени найлони заместват липсата им, разказват от териториалното поделение на НСИ във Враца.

Обикновено клошарите спят върху хвърлени на земята дюшеци. Част от тях обаче нямат и такива екстри и затова прилягат на кашони. Те обаче се чувстват щастливи, въпреки че нямат и пукната пара. Интересен факт е, че никой от тях не се определя като осъдена душа. Животът е просто такъв – днес си на върха, утре вече живееш в катакомбите, споделят бездомниците. На този етап никой от тях не би се върнал към предишния си живот.

„Закъсахме. Вече и чорапи не се намират по кофите. Хората нямат пари”, споделиха врачаните, останали без дом и пари.

Жителите на подземния град във Враца изобщо не се интересуват от това какво става над тях. Те не знаят кой е кмет на града, коя партия е взела властта и кои политици заемат най-високите постове в държавата. Изборите просто се проспиват. Оправданието им за това е, че голяма част от тях нямат документи за самоличност. Това обаче не им пречи да се чувстват щастливи. Напротив! Животът в канализацията на града под Околчица продължава да кипи с пълна сила.
2018-12-11 11:47:03