Решено! Туристическите обекти с нови цени

  Решено! Туристическите обекти с нови цени

Промяна претърпя Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите във Враца. Документът предвижда нови цени на услугите. По-високи такси ще има при посещение на групи в пещерата „Леденика”, както и при масови посещения на над 10 човека на следните обекти и природни забележителности - къщата –музей „Баба Илийца”, паметникът на връх „Околчица” и лобното място на Христо Ботев,  Скалният манастир „Свети Иван Пусти”, както и при природният феномен „Божия мост”, край село Лиляче. Нови цени ще бъдат въведени и при атракционното влакче. С тях групите могат да си избират маршрути пожелание. Посещението на природните забележителности си остава безплатно за индивидуални посещения.

Внесената докладна обаче разбуни страстите в Общинския съвет. Част от парламентаристите скочиха срещу регламентираното в Наредбата, заплащане на Градската концертна зала. В Наредбата изрично е посочено, че обектът може да се наема за минимум 4 часа. Според Цветелина Дамяновска от БСП концертната зала трябва да се предоставя на желаещите да я ползват почасово. Тя получи подкрепа от колегата си Красимир Ангелов от ВМРО, според който цената на почасово ползване трябва да е 120 лв. Част от народните избраници бяха категорични, че предложената нова по-висока такса за влизането в пещерата „Леденика” трябва да отпадне, тъй като това ще отблъсква туристите.

„Исканото увеличение ми напомня, вдигнатите преди време тролейбусни билети. Трябва да подкрепим оставането на старите входни такси в пещерата „Леденика”, призова в пленарната зала съветникът Валери Стаменов.

Не такова обаче бе мнението на врачанския градоначалник Калин Каменов.

Туризмът във Враца трябва да се развива. Ако запазим сегашния тренд това означава, че ние самите трябва да осигурим финансов ресурс. Поддържаката на пещерата е скъпа и това налага актуализация на цените. Минималното увеличение, което предлагаме е напълно обосновано. Ние искаме да продаваме туризъм. Това обаче няма как да стане без средства и хора”, заяви кметът Каменов.

Врачанският градоначалник бе подкрепен и от служителят в развлекателен парк „Леденика” Огнян Пищиков.

„Пещерата е един модерен туристически обект. Ако не отговаря на изискванията, то той ще заприлича на обектите в страната, които не се стопанисват. „Леденика” е визитната картичка и лицето на община Враца. Това обаче струва пари.”, заяви по време на сесията Огнян Пищиков.

Въпреки острите дебати в крайна сметка новите цени бяха приети. „За” промяната гласуваха 19 от съветниците. 10 от тях се въздържаха от глас. Против бе единствено Красимир Ангелов от ВМРО. Отрицателният си вот той мотивира с това, че вдигането на цените няма да доведе до повишаване на качеството на предоставените услуги, както и промяна на заплатите на работещите в общинското предприятие „Спорт и туризъм”.

 

 
2018-11-27 14:39:04