Каменов: Не ни позволиха да ремонтираме гаровия площад

Каменов: Не ни позволиха да ремонтираме гаровия площад

Актуалната тема за предстоящата основна реконструкция на площад "Христо Ботев" във Враца, която нажежи страстите сред активни общественици в града, днес бе акцент в изявленията на кметския екип пред регионалните медии. Калин Каменов и екипът му отговориха на десетки въпроси, сред които и защо вместо да се обнови гаровият площад, който е в плачевно състояние, се прави нова реконструкция на централния, който според мнозинa изобщо не се нуждае от такава.

"Управляващият орган по европейската програма в столицата отказа да смени зоните от централната пешеходна зона, подадени за ремонт през 2015 година. Аз също като много наши съграждани смятах, че площад „Христо Ботев“ може да почака още няколко години за основна реконструкция, предвид че такава се направи преди 14 години. Уви, проектът, подаден в този вид от предишната общинска управа, не можеше да се промени. Това налага да го изпълним така, а именно – да ремонтираме сега централния площад за сметка на този при ж.п. гарата и зоната от „Здравец“ до площад „Суми“, обясни кметът Калин Каменов. Той все пак добави, че общинска администрация има пълна готовност за ремонт и другите две зони при налично финансиране. Такова може да се освободи догодина, когато по-напредналите по инвестиционните си програми общини, ще могат да кандидатсват за остатъчния ресурс от други, по-забавени проекти в страната.

Главният архитект на Враца на свой ред обясни, че все пак и зоната около знаковия за града площад на Христо Ботев не е в цветущо състояние. Плочите от гнайс са компрометирани на много места, твърди експертът. На въпрос от общественика Васко Врачовски, който присъстваше на пресконференцията, защо централният площад не се изпълни с естествени материали, кметът Каменов отвърна, че те струват много по-скъпо. Ако сега се промени концепцията, това би било за сметка на някоя от предвидените за ремонт зони в центъра, посочи градоначалникът. Доводите му бяха донякъде приети от Врачовски, който все пак припомни, че през 2004 година, когато площадът се ремонтира основно, бяха набавени естествени материали без налично еврофинансиране, а сега такова има.

Край на дискусията сложи главният архитект Спасов, според когото няма как на този етап от проекта да се отцепва визията на площада от общата приета за пешеходната зона.

„Нарушим ли концепцията, всичко отива на кино“, отсече експертът.

На свой ред Врачовски настоя за стриктен строителен надзор, за да не се допуска историческият център на Враца да заприлича на пародията от „Граф Игнатиев“ в столицата.  
2018-10-17 15:06:26