Тринадесетгодишен ученик с награда за вкусна баница

Тринадесетгодишен ученик с награда за вкусна баница

За осемнадесета поредна година в село Баница се проведе празник на традиционното българско печиво – баницата. Събитието бе открито от заместник-кмета Мария Попова. "Уверена съм, че няма българска къща, в която този неустоим аромат на прясно изпечена баница, да не е усещан. Сигурна съм, че традицията да правим баница ще пребъде! Нека пребъде и този ден, в който почитаме българското! Успех на всички участници, а на гостите - желая много положителни емоции. Честит празник!“ – каза Попова в приветствието си към присъстващите и сама участва с хубава солена баница.

Празничната програма продължи с дегустация на над 70 баници, приготвени от майстори от над десет читалища в региона. Журито отново бе с председател - шеф Любомир Тодоров и членове инж. Петя Янчик - преподавател в ПГТР и Цветана Александрова от с. Баница. Тази година участниците се състезаваха в две категории – сладка и солена баница.

В категорията „традиционна солена баница“ първо място взе Мика Попова от Руска бяла, следвана от тринадесетгодишния ученик от ОУ „В.Левски“- Враца Християн Вълков, който представяше читалището в Косталево, а трета е Гергина Тодорова от Горно Пещене. В същата категория за местни баници първо място получи Мария Цветанова, дъщеря на учителката от Баница Николинка Борисова, втора стана Цветана Александрова, а трета Румяна Василева.

При сладките баници победи тази с ром на Деница Ценова от Паволче, която шеф Любомир Тодоров оцени изключително високо като изискан десерт, следвана от Геновева Вълкова от Косталево и Сашка Луканова от Враца. Сладките баници от Баница с награди са тези на Лиляна Борисова, Теменужка Николова и Елка Георгиева. Всички получиха грамоти и домакински съдове.

Пет поощрителни награди даде журито, а шест майсторки от Баница получиха грамота и премия от 20 лв. от кмета Любен Нинов.

Истинската оценка за вкусните баници обаче дадоха многобройните гости, които успяха да ги излапат само за 20 минути, а закъснелите останаха много разочаровани и обещаха догодина да подранят за този хубав празник.

Пълната зала на читалище „Светлина“ аплодира песните на читалищни състави и обичания народен певец Юри Крумов. Накрая всички се хванаха на голямото хоро.

 


сн.1
сн.2
сн. 3
сн. 4
сн. 5
сн. 6
сн. 7


2018-07-08 08:04:31