Нов блокаж във врачанската болница - рентгенът минава на половин щат

Нов блокаж във врачанската болница - рентгенът минава на половин щат

Драмите във врачанската болница нямат край. От вчера поради липса на персонал единственото в Северозапада отделение по образна диагностика вече ще обслужва по график само в делнични дни между 7.30 ч. и 13.30 ч. 

"Съжалявам за причиненото неудобство и поднасям искрени извинения на пациентите и колегите, които ще бъдат засегнати. Пожелавам на всички да са живи и здрави", написа във Фейсбук служител от отделението, което бе сред най-засегнатите от финансовата и кадрова криза в областното лечебно заведение.

Минаването на рентгенолозите на половинка чиновническо работно време поставя под голям въпрос възможностите за функциониране на спешното и всички останали отделения във Враца.

"Как да дианостицираме и спасяваме хора, като от петък на обяд до понеделник нямаме образна диагностика. 30 години стаж имам в спешната медицина, такова безумие не съм срещал", коментира емоционално шефът на Спешно отделение във Враца д-р Тихомир Донов. Той определи ситуацията в болницата като "цайт нот", а поведението на новото ръководство - като неадекватно на тежките проблеми, които не само остават нерешени, а се задълбочават.

"Продължаваме да сме без заплати за месец май. Засега в Спешно дежури по един лекар, защото други са в отпуск. Остава обаче проблемът с графиците за дежурства. Новият директор не иска да работим извънредно. Проблемът е, че ние имаме лекари за едва половината от необходимия щат. Няма как да не работим извънредно и да покриваме дежурствата", обясни д-р Донов.

Проблемът с графиците, показа наша проверка, е в почти всички отделения. Персонал масово не достига, а подписана от директора работна схема няма.  Междувременно лекари споделят, че нямат никаква комуникация с ръководството. Докато чакат парите си за май, медиците напомнят, че става време за превод и на аванса за юни. В началото на седмицата директорът Евгени Любенов казал, че на 99, 9 % ще има заплати до края на седмицата. От къде и как идват парите, никой не знае, тъй като парите, които превежда Касата, отиват автоматично при кредиторите. 

"Нали щяха да разговарят за вдигане на запорите?! Какво стана? НИщо не се е променило, отново влизаме в същата спирала на упадък", коментира шефът на Спешото отделение във Враца. 

Белите престилки не намират и утеха в обещаната колаборация със столични болници, които щели  да пращат доктори, за да се покриват дежурства в закълата лечебница. На фона на проблемите всеки медиен опит за контакт и разговор с управата на лечебното заведение удря на камък. 
2018-07-06 08:42:05