Обещаха повече пари за учениците в гимназиален етап

Обещаха повече пари за учениците в гимназиален етап

Директори на езикови гимназии от цялата страна посетиха Народното събрание, където са проведени разговори, свързани с образователната система и пътищата, по които ще продължи да се развива.

„Обсъдихме предметите, които се изучават на чужд език, учебните планове и финансирането в системата. Срещнахме се с председателя на парламента Цвета Караянчева и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. От него получихме обещанието, че ще има завишение в стандарта за ученици в гимназиален етап, което означава малко повече средства“, сподели за „Враца днес“ директорът на ЕГ „Йоан Екзарх“-Враца Валентина Михайлова.

По време на срещата е очертана за втори път стратегията за приоритизиране на професионалното образование за сметка на профилираното. Темата е предизвикала сериозни дебати сред присъстващите. За пореден път от МОН аргументът в тази посока е бил свързан с липсата на квалифицирана работна ръка за бизнеса.

Директорите на езикови гимназии са разговаряли и с председателя на НС Емил Христов, председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, както и с народни представители от комисията .
2018-07-05 10:52:37