Започва прочутата Опера на върховете в Белоградчик

Започва прочутата Опера по върховете в Белоградчик

Софийската опера и балет остава вярна на традицията си и подарява за трета година на публиката от Северозападна България поредното издание на фестивала „Опера на върховете ”.

Домакин на тази новаторска идея на режисьора и директор на културната институция  - академик Пламен Карталов и този път ще бъде природният феномен „ Белоградчишки скали”. Така освен, че остава верен на стила си с представянето на оперни спектакли на открито, академик Карталов предлага на зрителите и още една емоция - да усетят магията на оперното изкуство сред красотата на българската природа.

Началото на тазгодишното издание на фестивала ще бъде дадено на 13 юли  с постановката на прочутия балет „ Корсар ” от Адолф Адам, който ще се играе за първи път в подножието на природния феномен – Белоградчишките скали. Спектакъл, пожънал огромен успех по време на турнето на артистите на Софийската опера на сцената на Болшой театър в Москва през май тази година.

 До 29 юли публиката ще може да се наслади и на балетите „ Дон Кихот ” и „ Жизел ”, както и на оперните шедьоври „ Кармен ” и „ Тоска”.  „Опера на върховете ” 2018 ще предложи на зрителите си и най-новия проект на Софийската опера и режисьора – акад. Пламен Карталов – мюзикълът и „ Маmma Mia”  по музика на известната шведска поп – група АВВА. Той се представя за първи път в България, а публиката на Белоградчишките скали ще може да го види само дни след премиерата му в София на 18 юли.

На фестивала ще прозвучи за първи път и световноизвестния „Реквием” от Джузепе Верди, който организаторите посвещават на 370 годишнина от основаването на Никополската епархия, на  330 години от избухването на  Чипровското въстание  и в памет на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850.  

Гостите на третото издание на  „ Опера на върховете ” ще могат да посетят и едно специално събитие – Пещерната импресия в три части „ Вагнер Магура ” – история за Богове, Великани, джуджета и Валкюри.  Спектакъл в три части, в който в пещерата „Магура” чрез своята игра артистите на Софийската опера пресъздават чувствата и емоциите на музиката и героите на композитора Рихард Вагнер.

Организатори на фестивала са Софийската опера и балет, Министерството на културата и Общна Белоградчик. Билетите вече са в продажба онлайн на www.operasofia.bg, на касата на Софийската опера, в Туристическия информационен център – Бeлоградчик, МОЛ Видин и в мрежата на Easy Pay.

Скъпи приятели, очакваме Ви на нашите представления на Белоградчишките скали в периода от 13 до 29 юли. Ще имате невероятни преживявания с изкуството на Софийската опера и с изкуството на природата!
2018-07-05 09:28:11