Центромет разгръща потенциал с мащабен проект

Центромет разгръща потенциал с мащабен проект

Мащабен проект, съфинансиран по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, изпълнява Центромет АД. На информационен ден в управлението на фирмата във Враца мениджърите представиха амбициозното начинание, което значително ще подобри производителността.

Проектът касае оптимизация на мерките за енергийна ефективност с цел постигане на устойчив растеж и конкурентоспособност на продукцията. С ново оборудване и стандарти за качество предприятието ще се стреми да постигне минимум енергийни спестявания в размер на 6 026 956 kWh за година. Очаква се значително да намалеят вредните въглеродни емисии във въздуха и да се постигне ефективен контрол на енергийното потребление в леярните.

За целта ще се закупят 5 нови индукционни пещи с производителност 9,345 т. С тях ще се оборудва чисто нова топилна станция за метали. Центромет ще се сдобие също с Измервателна ръка с интегриран скенер. Интелигентното решение ще подобри значително производителността на предприятието. Очаква се реализация на почти 100 % енергийни спестявания само от тази иновация. Освен това тя ще допринесе да се намалят дефектите при използване на конвенционалния метод за проверка на качеството. За постигане на амбициозните проектни цели Центромет ще закупи и нов тежък струг. Машината ще подобри стотици пъти производителността и значително ще спомогне за намаляване на енергийното потребление. В допълнение предприятието планира да закупи и внедри и механична вентилационна инсталация за оползотворяване на остатъчната топлинна енергия. За всички нови придобивки се очаква до месец да се обявят публични процедури за избор на изпълнител.

За да направи предварително проучване на пазара и технологиите, екипът на изп. директор Борислав Новкиришки вече е посетил няколко големи завода в Европа.

„Това са тежки и сложни машини, които тежат поне 30 тона и вдигат много по-тежки елементи. Те значително съкращават времето за топлинна обработка. Важно е да се доверим на проверен производител с доказано качество. Това е заложено и в техническите параметри на публичната процедура, коментира Новкиришки. Пред „Враца днес“ той призна, че възлага големи надежди на проекта, който според него е ключов за развитието и модернизацията на завода.

Освен закупуване на нова апаратура, Центромет ще внедри и сертифицира дейността си по стандарт за качество на енергийни мениджмънт БДС EN ISO 50001. Проектът е на обща стойност 3 млн. 945 хил. лв., от които 1,6 милиона са европейско финансиране. Дейностите стартираха през декември миналата година и ще финишират в края на 2019 г.  
2018-07-03 11:34:10