Роман се възражда след бедствието

Роман се възражда след бедствието

Със заповед на кмета Валери Ролански е отменено бедственото положение в Роман. След като в петък река Малък Искър излезе от коритото си и заля над 100 къщи в квартал „Карашки”, обстановката постепенно се нормализира.

„Няма бедстващи хора и семейства. Още в неделя имотите бяха отводнени и вече не представляват опасност за живущите. Пътищата са проходими, водните басейни се наблюдават денонощно. Положението се нормализира“, коментира вчера за „Враца днес“ общинският кмет Валери Ролански.

Относно щетите, които приливната вълна нанесе на стотици имоти в Роман и околните села, вече са изготвени протоколи от специална комисия. Финансиране обаче вероятно няма да се търси от държавната междуведомствена комисия, защото няма нарушена общинска инфраструктура, обясни Ролански. Това означава, че пострадалите от стихията ще могат да разчитат само на еднократна социална помощ, която се отпуска при бедствие, когато хората отговарят на нужните критерии за доход и семейно положение. Вече е овладяно и положението в местната детска градина, къде нахлу вода от канализация, каза още кметът. Проблеми с други образователни институции няма. Очаква се до дни да стане ясен размерът на щетите.

Преди дни на място в Роман се отзова главен комисар Николай Николов, който бе категоричен, че причина за наводнението са дъждовете, а не изпускане на язовири. Придружен от зам.-областния управител Мирослав Комитски, той направи оглед на конфликтните точки. На помощ на местните се притекоха също доброволци от БЧК, които раздадоха минерална вода на бедстващите. С дарителски акции се включиха и представителите на различни партии. Местната структура на БСП и депутатите Иван Генов и Николай Иванов раздадоха почистващи препарати на хората. Областната организация на партията сформира пункт за събиране на одеяла, битова техника и мебели. Доброволци от структурата на Младежи ГЕРБ-Враца помагаха на хората да почистят домовете си. Момчетата изнесоха на ръце 83-годишната баба Цвета, която живее в най-пострадалата къща в квартала. Вода предоставиха от врачанската и мездренската структура на ВМРО.

Нормализира се обстановката и в другите две села от общината. В Хубавене вече са възстановени залетите от водите помпени станции. Пострадали домове почти няма, тъй като селото е разположено на високо. Наводнени са обаче десетки ниви и насадения със слънчоглед, информира кметът Красимир Георгиев. В Средни рът водната стихия е разрушила въженият мост над река Малък Искър, по който преминават стопаните на вили в долната част на селото.

„Внесъл съм докладна до общинския кмет Валери Ролански. Надявам се на финансова помощ за възстановяване на съоръжението, тъй като е необходимо на хората“, коментира кметът Иван Панов. За щастие, много пострадали домове няма. Едва в няколко къщи водата е нахлула, но не оставила сериозни щети след себе си, обяви още наместникът на Средни рът.
2018-07-03 07:36:28