Врачани погребаха конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания

Врачани погребаха конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания

Паметна плоча бе поставена в центъра на Враца в знак, че системата за правата на хората с увреждания вместо да помага-погубва хората със здравословни проблеми. Под надслов „Системата ни/ги убива“ в градинка пред Общината бе издигнат палатков лагер. В него всеки ден ще дежурят родители на деца с увреждания и техни съмишленици и приятели. Идеята е обществеността да разбере, че няма да се откажат от борбата за достоен живот на своите деца. Хората настояват за цялостна реформа в системата.

„Ние не търсим социални помощи, а подкрепа за всеки индивидуален случаи на дете или възрастен с увреждания. Нужна е промяна в медицинската експертиза, както и да има повече дневни центрове, предоставящи услуги и на лица над 18-годишна възраст, защото именно при тях здравословните проблеми се задълбочават“, подчертаха присъстващите. 

Недоволните се оплакаха от недостатъчно достъпната среда за хора с инвалидни колички в града. Високи бордюри, липса на скосявания на тротоарите и недостъпни сгради са само малка част от проблемите, с които се сблъскват ежедневно.

От Община Враца са изразили своята подкрепа към инициативата и са предложили съдействие на хората участващи в палатковия лагер.
2018-06-25 08:51:31