Въвеждат такса за паркиране пред блока

Въвеждат такса за паркиране пред блока

Между 10 и 12 лв. ще броят врачани, за да спират пред дома си

 

Паркирането пред всички жилищни блокове във Враца да стане платено и всяко домакинство да плаща средно между 10 и 12 лв. на месец. Тази идея ще лансира скоро ръководството на общинското предприятие „Паркинги и гаражи”. Идеята е таксата да се въведе първо в кварталите „Сениче” и „Дъбника”, след което да обхване и други райони на града. Цените обаче ще бъдат различни. Проучване на „Враца днес” установи, че живеещите в комплексите ще „кихат” по 97 стотинки за кв.м. паркомясто, докато в централната част на Враца ще броят по 92 ст. За да не пламнат междусъседски войни заради спиране на чуждо платено място, то ще бъде маркирано по специален начин.

За въвеждането на платено паркиране пред всички жилищни блокове, където земята е общинска собственост, ще се проведе обществено обсъждане. Едва след това то ще бъде внесено за разглеждане в общинския съвет. Очаква се новите промени в наредбата за паркиране да влязат в сила до края на тази година, прогнозират от общинското предприятие „Паркинги и гаражи”. Ако предложението се приеме, Враца ще бъде един от първите градове в страната, където хората ще си плащат, за да спират пред дома си.

Опит за въвеждане на такава такса направи преди време Община Пловдив. След брожения сред местното население и обжалване на новата наредба за паркиране обаче, тя падна в Административния съд в града под тепетата.

Това обаче не е единствената новост, която ще въведе през тази година ръководството на „Паркинги и гаражи”. Очаква се през месец юни да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждането и въвеждането в експлоатация на още един автоматизиран паркинг в ж.к. „Дъбника” до РУМ. Той ще бъде като този на централния площад „Христо Ботев”, уточниха от фирмата.

Официалната справка показва, че общинското предприятие „Паркинги и гаражи” е едно от малкото печеливши дружества на територията на Враца. Данните сочат, че само за първото тримесечие на тази година в касата на фирмата са влезли приходи в размер на 150 хил. лв. Очакванията са календарната 2018 г. предприятието да приключи с рекордната сума от 600 хил. лв. Това е с близо 200 бона повече от миналата година, когато „Паркинги и гаражи” финишира финансовата година с приходи от 450 хил. лв., допълниха от предприятието.
2018-04-13 09:29:26