Калин Терзийски: Трябва да сеем култура, за да сме щастливи

Писателят Калин Терзийски: Трябва да сеем култура, за да сме щастливи

„Културата е единственият начин човек да живее щастливо, защото човекът и културата са всъщност едно и също. Затова трябва да се сее култура. Не съм дошъл при вас, за да представям книгата си или да я продавам, а да вдъхновя у вас читателя, който да чете български книги“, заяви в неподражаемия си стил писателят Калин Терзийски, който гостува в Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца по покана на Диана и Емил Дойнови от книжарница „Нова галерия“.

„Ние сме много по-добре от швейцарците, защото имаме невероятен език и култура и можем да общуваме. За нас тезата, че едвам оцеляваме е оправдание. Нашето невероятно богатство е контекстът, в който живеем вече хиляди години на тези земи. Това ни прави много богати и щастливи, за разлика от швейцарците, които имат само материалното. Не бива да забравяме, че литературата е могъщо средство, което може да твори добро. Затова трябва да се сее култура. За тази мисия са нужни смели хора, а не всезнаещи, защото те се разколебават“, заяви още Терзийски.

Неговият издател Йордан Антов, който е родом от Белоградчик, също подкрепи писателя. „Създадох „Лексикон“, след големия успех на издателството ми „БАРД“, защото обичам България. То е моя кауза. Издаваме само български автори и за миналата година сме пуснали 44 книги. Идеята ни е тази виртуална платформа да даде възможност на българите от целия свят да четат български книги. Защото българското е заплашено от изчезване, а неговият най-добър пазител са книгите. Той сподели интересния факт, че досега в България са издадени над 300 000 книги. Трябва да се чувстваме българи и да пазим голямото си културно богатство. Затова децата ни трябва да четат“, обърна се към присъстващите Антов.

По атрактивен начин Калин Терзийски представи световния и български културен контекст, при който готварските и риалити предавания правят така, че той да е по-известен като Калин от Фермата. Богатството на езика и контекста зад него прави толкова известни шампанското и френските сирена с екзотични имена, а не хранителното им съдържание. Затова и ние българите, които знаем 10 рецепти за готвене на „език“ и „капама“ трябва да си дадем сметка, че богатството ни не е в хладилника, а в книгата“. Затова се говори в най-новия му роман "Разкажи ми", който неговите врачански почитатели вече имат с автограф от писателя.

 


сн.1
сн.2


2018-03-04 11:33:58