Общински болници се вдигат на протести

Общински болници се вдигат на протести

На нови протести се вдигат общинските болници. Заради тежкото финансово състояние, в което са намират, на символична стачка излизат лечебните заведения в Бяла Слатина, Мездра и Козлодуй. Тепърва предстои да се уточни дали лекарите ще бъдат на работните си места с лентички на реверите, или ще прекъснат работния си процес и ще излязат пред сградите на болниците. В деня на протестите пациенти ще се приемат, категорични са от ръководствата на здравните заведения.

„Ще се присъединим към протестите, стига да са ясни посланията”, категоричен е прокуристът на МБАЛ – Бяла Слатина Николай Димов.

До готовност за нова протестна вълна на общинските болници се стигна поради факта, че към момента няма никакво движение по поставените от тях преди месец искания към властите. В средата на януари работещите в общински болници в над 20 града излязоха на символични протести срещу тежкото им финансово състояние. Те поискаха облекчаване на медицинските стандарти и повишаване стойността на клиничните пътеки, по които работят, допълнителна субсидия от 30 млн. лева, с която да бъдат оздравени и да им бъде изплатена надлимитната дейност за последните две години.

В отговор здравните власти се ангажираха с повишение на цените на някои пътеки при преговорите между здравната каса и Лекарския съюз за новия рамков договор, промяна в медицинските стандарти. Беше обещано да се търси възможност и за повишаване на субсидията от близо 30 млн. лева, която МЗ всяка година плаща на общинските болници за дейности като спешна помощ, оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечени райони, медицинска експертиза и други.

Същевременно не се забелязват никакви стъпки към повишаване на цени на пътеки и облекчаване на медицинските стандарти.
2018-02-16 13:07:31