Корнелия Нинова във Враца: Северозападът не е приоритет на правителството

Корнелия Нинова във Враца: Северозападът не е приоритет на правителството

Здравеопазването става приоритет номер едно за БСП през 2018 г. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова във Враца, цитирана от БТА. Тя посети града, за да участва в последното за тази година заседание на Областния съвет на БСП. По думите й е била поканена от местното партийно ръководство да обсъдят заедно какво е свършено, какво не е, и как трябва да започне следващата година. В отговор на въпрос Корнелия Нинова посочи, че са предприели няколко конкретни бързи стъпки по проблемите на модела на здравеопазване. Внесени са предложенията за законодателни промени, които да позволят държавата да покрие задълженията на държавните и общинските болници; да бъдат пререгистрирани болниците от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения; да се инкриминира в Наказателния кодекс реекспортът на лекарства.

Председателят на БСП допълни, че ще продължат битката за премахване на мораториума върху лекарствата. Тя посочи, че това са краткосрочни мерки, а в дългосрочен план, за да се промени моделът на здравеопазване, трябва да се постигне национално съгласие.

Корнелия Нинова каза, че са започнали инициатива и са предложили всички политически партии, граждански сдружения - на лекари и на пациенти, да седнат на една маса и да постигнат необходимия консенсус, за да се въведе нов модел на здравеопазване.

Тя посочи, че другият приоритет ще бъде образованието. Нинова заяви, че продължават да подкрепят усилията на БАН за повече средства за наука, за развитие на младите научни кадри. По думите й, заедно със здравеопазването, това също ще е задача номер едно за следващата година.

Вотът на недоверие е закъснял, защото законът за антикорупция няма да пребори корупцията, тъй като в този закон корупцията не е престъпление," коментира Нинова и допълни, че БСП разчита само на гласовете на ДПС при гласуването, тъй като Обединените патриоти са в управляващата коалиция на ГЕРБ, а напоследък ключовите гласувания минават благодарение на групата на Веселин Марешки от партия "Воля". Тя даде за пример ветото на президента, което е минало благодарение на тази група. "Имаме си нова тройна коалиция в парламента", иронично отбеляза Нинова.

 По отношение на предложението за формиране на специален фонд за Северозапада, Нинова каза: "Нашето предложение за финансиране на изостаналите региони, каквато е Северозападна България, беше отвхърлено категорично.

Очевидно Борисов ще продължи практиката с постановления на Министерски съвет да раздава пари там, където иска или му е удобно. Само в последния месец бяха раздадени 740 милиона лева. Случи се в момент, когато спряха лекарствата за онкоболните. Ще се борим за този фонд "Северозапад", но за него няма нищо в следващия бюджет, което показва, че Северозападна България не е приоритет на правителството - това го показва бюджетът за следвнащата година".

Нинова коментира и бъдещото строителство на скоростен път между Мездра и Ботевград. "Познавам проблема за път Е79. Често си идвам, знаете откъде съм. Но този път не е сред приоритетите на премиера. Добре е, че и други депутати от региона поставят този проблем, не само народните представители от БСП, но засега решението не се вижда", допълни Корнелия Нинова.
2017-12-19 08:26:07