Файтонът на бай Анко пак скара съветниците във Враца

Файтонът на бай Анко пак скара съветниците във Враца

Прочутият файтон-реплика, правен по образец на изтъкнатия врачански индустриалец Мито Орозов, все пак може да бъде купен от Община Враца. Това решиха днес след поредно гласуване на предложението мнозинството от общинските съветници в града. Докладната отново внесе кметът Калин Каменов.

„За трети път давам това предложение и повече няма да повдигам темата. Ако искате да се съхрани историческата памет на града ни, приемете го. Ако не – недейте!“, отсече градоначалникът и припомни, че ако общинската администрация участва в търга за публичната продан на возилото, правено по чертежи на Орозов, ще плати не повече от 12 419 лв. Тази сума, заяви кметът, е по силите на Общината. В предложението си той бе записал, че возилото ще се стопанисва в регионалния исторически музей и ще се ползва за туристически разходки около врачанските забележителности.

С коментар по внесеното за трети път предложение се включи съветникът от „Либерален алианс“ Борислав Банчев. Той обвини кметския екип, че защитава личните интереси на автора на репродукцията - косталевският майстор Анко, който веднъж вече продал същия файтон на частен купувач от село Бутан, който на свой ред го върнал и осъдил последователя на Орозов, защото возилото не било изправно. Освен това според Банчев заложената от Общината сума за закупуване на файтона е завишена. Негово проучване показало, че подобни превозни средства вървели по 5000 лв.

Обвиненията кметът определи като несъстоятелни и настоя за сериозно отношение по темата. Подкрепа той получи от председателя на ГЕРБ в местния парламент д-р Иво Ралчовски. Самият той заяви, че гласувал „против“ и „въздържал се“ на предишните заседания, защото не бил добре информиран. Ралчовски репликира към Банчев, че стойността на файтона в случая не е в колелата или гюрука, а в модела и автора на репродукцията.

В дискусията се включи и съветникът от „Народен съюз“ Пламен Ганецовски. Той призова да не се изопачават факти и да се сочи майстор Анко като ученик на Орозов, защото последният е починал 6 години преди първият изобщо да е роден.

На забележката кметът Калин Каменов реагира остро и иронично поздрави съветникът за историческите му познания. За да успокои страстите, думата взе директорът на музея в града Георги Ганецовски. Той заяви, че бай Анк категорично е последният от школата на Орозов и файтонът му има художествена и историческа стойност. Освен това, допълни Ганецовски, возилото ще се стопанисва подобаващо в музея и ще допълни уникалната експозиция на ретро превозни средства в институцията.

Дори гласуването на докладната не мина по мед и масло. Първо разнобой се получи в групата съветници от БСП, които разполовиха гласовете си „за“ и „против“ и започнаха да обсъждат помежду си кой и защо подкрепя или не предложението. Сетне отново Борислав Банчев поиска повторно гласуване, защото се усъмни в правилното преброяване на гласовете. В крайна сметка предложението Общината да наддава за файтона на майстор Анко се прие с 19 гласа "за", 7 „против“ и един „въздържал се“, а бурните дискусия продължиха дълго след края на общинското заседание. 

Припомняме, че кметът Калин Каменов взе присърце съдбата на майстор Анко и неговия файтон още преди месеци, когато лично посети косталевчанина и му помогна с парична сума. 

 снимка: БНР
2017-11-28 16:43:54