Патриотите въстанаха срещу Ньойския договор във Враца

Патриотите отбелязаха Ньойският договор във Враца

Със запалени факли и развeят трибагреник членове и привърженици на ВМРО излязоха на факелно шествие във Враца под надслов „Долу Ньой”. Въпреки лошото време и ниските температури, десетки граждани и симпатизанти на патриотичната идея се събраха на площад „Христо Ботев“ в града под Околчица. Предвождани от депутата от Обединените патриоти Красимир Богданов, присъстващите прекосиха централните улици, за да покажат на българите, че нищо не е забравено. Те достигнаха до паметника на загиналите във войните, където бяха поднесени венци и цветя.

Във факелното шествие се включиха и зам.-областния управител на Враца Робертино Маринов, кметове и общински съветници от ВМРО, представители на останалите партии от Обединени патриоти – НФСБ, Атака, Съюз „Защита“, БГ Патриот, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Национална асоциация „Сигурност“ клон Враца.

Превърнало се вече в традиция шествието, организирано от Младежката организация на ВМРО се провежда не случайно на 27-ми ноември. На тази дата през 1919 г. е подписан Ньойският договор. Съгласно неговите клаузи България е разпокъсана, а милиони българи остават извън границите на България, припомни Момчил Янков – председател на младежката организация на ВМРО-Враца. Красимир Богданов заяви, че Патриотите няма да спрат да се борят, докато има държави, които нарушават правата на българите. Той призова Сърбия да възстанови историческото име на българския град Цариброд в Западните покрайнини.

В знак на почит, присъстващите изпяха българския национален химн „Мила Родино“ и коленичиха пред подвига на героите.

 

 


1
2


2017-11-28 10:34:01