Жителка на Галиче отнесе условна присъда

Жителка на Галиче отнесе условна присъда

Три месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок е наказанието, наложено на жителка на белослатинското село Галиче. Жената бе изправена на подсъдимата скамейка заради извършено документно престъпление.  В съдебна зала тя се е признала за виновна и е сключила споразумение с Районната прокуратура в Оряхово за това, че два пъти съзнателно ползвала официален документ - удостоверения за наследници, с невярно съдържание.

На 22.11.2012 г., в сградата на Районния съд в гр. Оряхово, при изповядване на сделка за покупко-продажба на поземлен имот (земеделска земя), подсъдимата представила документ, удостоверяващ, че е единствен наследник на А.Й., бивш жител на с. Софрониево. Престъпното деяние било извършено в кабинета на съдия по вписванията, при посредствено извършителство чрез упълномощено от нея лице. Въпросното удостоверение за наследници било издадено от длъжностно лице – бившия кмет на с. Софрониево П. М., като в действителност законните наследници са четирима други лица. Намеренията на подсъдимата били да използва този документ като доказателство, че тя е единствен собственик на 14,228 декара земеделска земя в местността „Гладно поле“ и на нива от 7,501 декара в местността „Селища“, намиращите се в землището на с. Софрониево, и има право да ги продаде. В резултат на действията й, на 22.11.2012 г. бил съставен нотариален акт по описа на Служба по вписванията при РС - Оряхово.

По същия начин обвиняемата действала на 5.12.2013 г., когато отново пред съдия по вписванията в Районния съд в гр. Оряхово ползвала друго удостоверение за наследници на А.Й. и продала земеделска земя в размер на 18,001 декара земя в местността „Прилозите“. И в този случай бил съставен нотариален акт за покупко-продажба.

Наложеното на В.К. наказание е за съзнателно използване на документ с невярно съдържание, като от нея за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Определението на съда е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

 

 
2017-11-22 15:31:32