България изпуска важни възможности в ЕС

България изпуска важни възможности в ЕС

България изпуска важни възможности за финансиране на регионите от ЕС. Това обявиха днес във Враца председателят на комисията за регионално развитие в Брюксел Искра Михайлова и евродепутатът Петър Корумбашев. Те дадоха пример с механизми, по които можело да се иска директно финансиране за конкретен регион по силата на приетите мерки за „сближаване“, известни като „кохезионна политика“.

„Опасявам се, че твърде бавно изпълняваме проекти, твърде малко искаме, твърде слабо използваме важни инструменти за развитие“, обяви Михайлова. Тезата й допълни колегата й в ЕП Петър Корумбашев. Според него в българското правителство още гледа на политиците в Брюксел като „началници“ и не вижда важни възможности за участие в определяне на дневния ред на съюза. Такава е предстоящото европредателство в София, категоричен е Корумбашев. За съжаление, смята той, вероятно периодът ще е наситен с рязане на ленти и снимки, вместо с поставяне на наболели за страната въпроси и искане на съдействие от Брюксел.  

Корумбашев и Михайлова пристигнаха във Враца заедно с португалския си колега Аурелио Сесилио, който е ръководител на направление „България, Хърватия и Словения“ в Генералната дирекция „Регионална и урбанистична политика“.  Поводът за визитата им в града бе организиран по инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова форум „Европа без бедни региони“. Срещата събра политици и общественици от цялата страна. Гост бе и зам.-председателят на БСП и кмет на община Гоце Делчев Владимир Москов. Той бе представен от евродепутатите като добрия пример за разходване на структурни фондове и иновация в една малка община.

На събитието се дискутира бъдещето на ЕС след Брекзит и новите предизвикателства пред структурните фондове. Поставиха се и важни за съюза проблеми като масовото неусвояване на пари от програмите през последните 4 години. От налични над 454 млрд.евро в структурните фондове от 2014 г. досега са изплатени едва малко над 19 млрд., алармира Михайлова. Според нея Европа е заболяла от българската болест, а именно – протакане на физическото изпълнение на проектите и форсираето им в последния момент. Това обаче крие своите рискове, разкри тя. Заради лошия развой на преговорите с Обединеното кралство, се очаква от Острова да не платят своите членски вносни в ЕС за 2019 и 2020 г. Това означава, че бюджетът ще трябва да се прекрои и не се знае колко от неусвоените пари изобщо ще се разплатят.

„Затова е важно през 2018 г. да се наваксат пропуснатите ползи и да се поискат усвоените средства. После просто не се знае какво ще се случва, имайки предвид и идването на нова програмен период“, съобщи Михайлова.

Тя разказа за някои от последно взетите решения, които касаят регионите в България. Отговори и на много въпроси от посетители.

Подробности за срещата и казаното четете в следващия брой на „Враца днес“
2017-11-17 12:09:38