IT фирми и гърци искат да инвестират във Враца

IT фирми и гърци искат да инвестират във Враца

Инвеститорски интерес към Враца са заявили компании, които оперират в IT сектора. Това съобщи кметът Калин Каменов по време на отчета за втората година от управленския мандат. Той уточни, че вече се водят преговори с международна фирма, която има интерес да разкрие регионален офис в града.

„Преговорите са трудни, защото големите инвеститори имат и високи изисквания. Смятам обаче, че рано или късно инвестицията ще бъде факт, защото Враца си извоюва име на център за млади програмисти“, заяви Каменов. По думите му ежегодното събитие Code week вече се е прочуло в страната, а с дейността си „Враца софтуер общество“ показва как дори в бедния Северозапад може да се мисли за развитие на кадри във високотехнологичния сектор.

„Вярвам, че градът ще стане дом на млади български програмисти. Важно е обаче да съумеем да ги задържим в града с конкурентна заплата“, уточни градоначалникът.

Междувременно той води и преговори с двама потенциални инвеститори от Гърция. Те вече дори са оглеждали терени в промишлените зони на града, където евентуално да обособят свои бази.

„В началото на годината приехме специална стратегия за привличане на инвеститори, защото знаем, че това е големият дефицит във Враца. Погрижихме се за облика на промишлените зони и асфалтирахме основните трасета в тях. Освен това сме подготвили 15 общински имота, които могат да послужат за бизнес начинания“, съобщи още кметът.

За да насърчи влизането на свежи средства в града, той и екипът му се провели социологическо проучване за профила на трудоспособното население в общината. Данните показали , че около 5000 врачани пътуват, за да работят в близките общини Монтана, Ботевград , Мездра и Козлодуй, където се предлага по-добро заплащане. Повечето от тази кадри са висококвалифицирани, а 75 % заявяват, че биха работили във Враца при наличие на адекватни условия.

„Хората с опит и квалификация заслужено искат прилично възнаграждение, което намират в съседни общини. Затова когато идва инвеститор, аз му казвам в прав текст, че няма как да иска качествен човешки ресурс, ако предлага заплати под 1000 лв.“, разказа Каменов и обеща да води активна битка за преки инвестиции във Враца. Липсата на достатъчно такива до момента той отчете като предизвикателство пред своя екип.
2017-11-14 09:20:03