Наш писател получи високо признание от СБЖ

Наш писател получи високо признание от СБЖ

Писателят-земляк и журналист Мартен Калеев – заслужил гражданин на Вършец, е удостоен с наградата "Златно перо" на Съюза на българските журналисти. 

Мартен Калеев е член на организацията от 1988 г., като е публикувал и преди тази година. Има журналистическо образование. Работил е като завеждащ отдел "Култура" в ежедневник, бил е и кореспондент на в. "Словото днес" - София. Основател и главен редактор на алманах "Огоста", който вече печели и международен авторитет. Мартен Калеев е включен в енциклопедиите "Българска журналистическа енциклопедия" и "Бележити българи на съвременна България". Съавтор на учебници по литература и пр. 

Наградата е по инициатива на Журналистическо дружество №45 - град София, с председател Виолета Станиславова, след селекция на публикации, книги и цялостен принос. 

"Всяко едно признание е, разбира се, подкрепящо, вдъхновяващо. Могат да се кажат много думи. Приемам го с изключителна благодарност, този жест и тази награда, защото това е най- голямата награда на Съюза на журналистите в този сегмент, в който аз съм бил предложен и за който съм бил оценен. Дълго време аз съм имал колебания по отношение на това - какво се случва с нашата журналистическа професия, защото не е тайна, журналистическата професия в момента е атакувана отвсякъде. Къде с основание, къде без основание. Виждате колко сложни и тежки критики са отправяни към нашего брата, пишещия сега. Знам, че всяко едно признание е и отрезвяващо, защото всеки би трябвало да си каже: оттук натам трябва по-сериозно, по-отговорно, много по-точно. Така че, в тази посока бих казал - благодарността е само първата крачка към ново творческо осъществяване като журналист", каза Мартен Калеев за полученото отличие. 

Евелина ГЕОРГИЕВА
2017-11-13 16:33:15