Бойчиновци чества празника си

Бойчиновци чества празника си

С богата програма община Бойчиновци отпразнува 7 октомври. Начало на събитията постави светата литургия в местния храм. Духовата музика не се уплаши от проливния дъжд и възвестяваше надалеч за хубавия празник. След това бе открита изложба от икони и витражи, дело на учениците от ОУ “В.Левски“, с. Ракево. Началото на тържествената сесия постави председателят на ОбС-Бойчиновци Мария Димитрова. Сред гостите на празника бяха народните представители Дилян Димитров и Димитър Аврамов, областният управител Росен Белчев, кметовете на общините Монтана, Чипровци и Криводол Злати Живков, Пламен Макавеев и Петър Данчев, ръководители на областни институции, представители на бизнеса и културата.

„Аз се гордея с нашето дивно и неповторимо място, с неговото богато минало и динамично настояще. Благодаря на всички Вас, които останахте верни на корена си, не се поблазнихте от големия град, а като истински апостоли работите за съзиданието на нашата община. С талант и постоянство ние развиваме селищата си. Посрещаме празника с 9 внесени проекта в Министерството на земеделието, със 7 км нов водопровод, с облагородени детски градини и училища. Всеки момент със средства от УНИЦЕФ ще стартира благоустройството на ДГ „Звездица“-Лехчево. Имаме нова специалност в ПГ по транспорт във Владимирово, която да задоволява нуждата от механизатори в земеделието. Назначихме 10 младежи до 29 г. и намалихме безработицата с още 97 човека по програми. Развиваме спорта с турнирите по шах, рали Мадан и налагащото се състезание по мотокрос на писта Лехчево. Работохолизмът е нашата запазена марка и затова искам да благодаря за усилията на общинските съветници, администрацията, нашите граждани и всички приятели, с които заедно се развиваме с уверени крачки. Нека бъдем все така разумни, сплотени и добри и с обич и трудолюбие да изпълняваме своя дълг към бъдещето на общината“, заяви в словото си кметът Светлин Сретениев.

Приветствия по случай празника отправиха народните представители Дилян Димитров и Димитър Аврамов, областният управител Росен Белчев и кметът на Монтана Злати Живков, чийто подарък бе картина с църквата в с. Владимирово.

По случай празника с плакет бе удостоена ученичката Радостина Иванова, чийто творби са отличени в различни конкурси. Специални грамоти получиха и всички читалища в община Бойчиновци за опазването на българските традиции. Благослов с думи на благодарност към общината и кмета Сретениев отправи и Йордан Георгиев- автор на двутомната история на с. Мърчево, издадена с подкрепата на община Бойчиновци, чиято премиера ще бъде след две седмици.

След края на тържествената сесия бяха наградени учениците, участвали в конкурса за рисунка по повод празника. С богата културна програма с участието на фолклорни състави от общината и фолклорна формация „Торлашки напеви” и Клуб по спортни танци „Огоста данс” от град Монтана. Кулминацията на вечерта ще бъде фолк певицата Валя, подгряна от квартет „Полутон“ и празнична заря.
2017-10-07 17:07:19