Увеличават обхвата на проекта за домашни грижи

Увеличават обхвата на проекта за домашни грижи

Целта на правителството е предоставяните услуги от проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот” да имат по-голям обхват. Идеята ни е занапред те да бъдат допълнени. Това обяви във Враца министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Заедно със социалният министър Бисер Петров и посланикът на конфедерация Швейцария Н. Пр. Денис Кнобел пристигнаха в града под Околчица, за да се запознаят с организацията на работа и предоставяните услуги на проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот”.

„Това, което видях в Центъра във Враца показва, че това е пътя и подхода, тъй като тези хора се нуждаят от квалифицирана медицинска помощ.”, заяви социалният министър Бисер Петров.

Новост в проекта ще бъде включването на доброволци, които в рамките на няколко часа да се занимават с възрастните хора. В момента в четирите общини е стартирало тяхното обучение.

Центровете за домашни грижи във Враца, Бяла Слатина, Криводол и Оряхово обслужват общо 407 потребители. 10 на сто от тях са от ромски произход. Основната възрастова граница на хората, възползващи се от социалната услуга е от 70 до 80 години. Голяма част от тях са самотно живеещи. Официалната справка показва, че най-голям е делът на потребителите, ползващи услугата със сърдечно-съдови заболявания, следвани от тези с неврологични проблеми.

На територията на община Оряхово няма структура, която да предоставя адекватна здравна помощ. В момента медицинската помощ се поема именно от проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот”. Това обяви по време на срещата председателя на Общинския съвет в крайдунавския град Румяна Декова. Тя бе категорична, че това е най-успешния проект на територията на община Оряхово.  Благодарение на разкрития Център за домашни грижи голяма част от медицинските сестри успяха да запазят работата си след закриването на болницата, допълни Румяна Декова.

 

 

 
2017-09-28 13:28:56