Обявиха приема в учебните заведения във Врачанско

Обявиха приема в учебните заведения във Врачанско

Ясен е държавният план – прием след завършен 7-ми клас за учебната 2017/2018 година в област Враца. През новата учебна година ще има 28 профилирани паралелки и 38 професионални. Най-малко са тези с дуално обучение - 6 на брой. Необходимите ученици за тях 1 667 при налични 1 548 деца. Това обяви на нарочна пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието във Враца Галина Евденова.

С нови 6 профилирани паралелки през учебната 2017/2018-та ще бъде Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” във Враца. Две от тях ще бъдат математически, толкова на брой са паралелките по природни науки и по една по софтуерни и хардуерни науки и икономическо развитие. Четири профилирани паралелки по чужди езици и една паралелка с професия аниматор/туристическа анимация ще бъдат сформирани в ПЕГ „Йоан Екзарх“-Враца. Нови паралелки ще бъдат сформирани и в СУ „Христо Ботев” във Враца. В трите класа децата ще могат да изучават природни, хуманитарни и обществени науки.

Само една пък ще бъде новата паралелка в СУ „Васил Кънчов” в града под Околчица. В нея ще се изучават хуманитарни науки. Една профилирана паралелка по предприемачество ще бъде сформирана и в СУ „Козма Тричков“-Враца. В СУ „Никола Войводов“ също ще бъде открита една професионална паралелка по направление „икономист информатик/ икономическа информатика“. В СУ „Отец Паисий“-Враца се предвижда сформирането на две паралелки, едната ще е профилирана по направление „музика“, а другата ще е професионална за „дизайнер/рекламна графика“.

Четири професионални паралелки се предвижда да се разкрият в ПТГ „Никола Й. Вапцаров“, като едната за „приложен програмист/приложно програмиране“ ще е в дуална форма на обучение. По една професионална паралелка ще има и за „спедитор логистик/спедиция, транспортна и складова логистика“, „техник по транспортна техника/автомобилна мехатроника“ и „техник по компютърни системи“.

Четири професионални паралелки са предвидени и в ПГТР-Враца. В учебното заведение ще има една паралелка с дуална форма на обучение „икономист/търговия“. По една паралелка е предвидена и за „готвач/производство на кулинарни изделия и напитки“, „ресторантьор/кетъринг“ и една паралелка за деца със специални образователни потребности „работник в заведения за хранене и развлечения“.

В ПГ „Димитраки Хаджитошин“-Враца ще бъдат разкрити 3 професионални паралелки.

С нови паралелки ще бъдат и учебните заведения в Козлодуй , Мизия, Мездра, Бяла Слатина, Роман и Хайредин.

Новото през следващата учебна година е, че децата могат да подават документите си само в едно училище „Гнездо”, обяви началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова. Срокът за подаване на документите след 7-ми клас за първо класиране е от 16 до 22 юни. За участие във второ класиране децата могат да подават документите си от 28 до 30 юни, допълниха от образователната институция в града под Околчица.

 

 

 
2017-06-07 11:51:50