Винена вечер на Логодаж в ресторант “Винарна”

Винена вечер на Логодаж в ресторант “Винарна”

На 2 ноември ресторант „Винарна” във Враца организира винена вечер на изба „Логодаж”. Тя е основана през 1994 г. и се намира в едноименното село до Благоевград, в най-слънчевата и с хилядолетни винарски традиции част на България- долината на Струма. Тя е с модерна визия- да създава многопластови и комплексни вина с богата и наситена плодовост и хармония. Винарна „Логодаж” бе представена от търговския директор Методи Георгиев, а петте вина за вечерта от сомелиера Слави Райчев.

Всеки гост на вечерта бе посрещнат с чаша пенливо вино „SATIN брут” от най-новите продукти на избата. То е естествено пенливо вино по класическа технология, произведено от широка мелнишка лоза.  Отличава се с бледозлатист цвят, многопластово и комплексно, с нежен перлаж и вкус на зелена ябълка и бисквитки в дългия финал.

Съвсем логично за изба от района на Струма бяха предпочетени вина от традиционния за региона сорт мелнишка лоза, в двете и разновидности- ранна и широка.

Началото бе поставено с Nobile Rose- ефирно и стилно розе в стил прованс с бледорозов цвят с вкус на червени плодове и подправки, със свеж, плодов и мек аромат. То бе комбинирано със зимна салата с риба тон и пушена сьомга. Второто вино бе Nobile Мелник от ранна мелнишка лоза. Вино с дълбок рубинен цвят, аромат на череша и черни плодове, примесени със сладки подправки и ванилия. То е лежало 18 месеца в нов френски дъб и нефилтрирано 6 месеца в бутилка. С потенциал за отлежаване до 15 години. За да изпъкне сочното му и огладено тяло с нюанси на какао и тютюн, то бе дегустирано със свинско бонфиле с пармезанова панировка върху доматен сос неаполитана.

В градацията от червени вина естествено дойде и Nobile Рубин- вино от български сорт, чийто потенциал бе открит през последните 10 години. То има жив тъмнорубинен цвят и експлозивен аромат на червени плодове, горчив шоколад и нотки на тютюн. Отлежало е 18  месеца във френски дъб. Плътно тяло с много плодов вкус и дълъг комплексен финал, на което всички се насладиха в комбинация с телешко печено върху пюре от сладък картоф, карамелизирани лукчета, сотиран грах и сос братен. Финалът на вечерта бе невероятната INCANTESIMO Сира, едно часовникарско вино по думите на сомелиера Слави Райчев, произведено в ограничена партида от 2000 бутилки, с ограничен добив от 300 кг/дка. То е от 2012 г. и притежава комплекс от аромати, плътен и разкошен вкус с потенциал за развитие 15 години. Богатството и многопластовостта му дегустаторите откриваха с всяка хапка сирене бри със сладко от смокини и орехи.

Любезните домакини от Логодаж бяха изпратени с аплодисменти, а те от своя страна обещаха напролет да представят новата реколта бели вина и розета на избата.


sn.
sn.2


2016-11-10 08:07:43