По-малко катастрофи с повече убити във Врачанско

По-малко катастрофи с повече убити във Врачанско

Спад в общия брой на пътно-транспортните произшествия на територията на областта отчетоха от полицията във Враца. От 1 януари до 20 октомври т.г. са станали 826 инцидента на пътя, което е със 78 по-малко спрямо същия период на м.г., каза началникът на група „Пътен контрол” Янко Харампиев. Макар и намалели, мелетата в областта са взели 2 жертви повече , отколкото през 2015 г. Загиналите са общо 17, а 165 са ранени.

„Макар и леко подобрена, пътната обстановка остава опасна”, констатира Харалампиев и предупреди, че стартира месец с масирани акции по пътищата.

Те ще протекат на 3 етапа. От 1 до 10 ноември акцента ще бъде върху безопасността на превозните средства с животинска тяга и велосипедисти. От 11 до 20 ноември пътните полицаи ще следят  за сигурността на пешеходците и толерантността на водачите към тях. В третата половина на месеца пък акцент ще бъде оборудването на превозните средства за зимни условия. Ще се следи за изправността на гуми, чистачки и светлини.

Извън описаните етапи, през 3 дни от идния месец ще се проведат извънредни акции. На 2 ноември  пътните полицаи ще действат под мотото „Без велосипедисти жертви на пътя”. За първото 10-месечие на годината в областта са регистрирани 10 инцидента с велосипедисти. Има 1 убит и 6 ранени, отчете Харампиев.  На 16 ноември акцентът в пътния контрол ще е върху пешеходците. Тази година няма загинали на територията на областта, но ранените са 28. На 20 ноември пък традиционно ще се отбележи Ден за възпоменание на жертвите на пътя. По този повод БЧК съвместно с Младежкия дом ще проведе открит урок по безопасно пресичане за деца.

Проблеми на пътя продължават да бъдат и каруците. Тази година във Враца отчитат 13 инцидента, при които са ранени 8 души.
2016-10-31 14:50:57