Лекари ще проверяват кой пациент е пенсионер

Лекари ще проверяват кой пациент е пенсионер

Общопрактикуващи лекари, лекари специалисти и зъболекари от лечебни заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на извъболнична медицинска помощ ще могат да проверяват правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст на своите пациенти. Новата електронна услуга стана факт, благодарение на подписаното на 24 февруари споразумение за обмен на информация между Националната здравноосигурителна каса и Националния осигурителен институт.

Достъпът до тази услуга ще се извършва единствено чрез медицинския програмен продукт, ползван от лечебното заведение. Проверката на пациентите се налага заради въведената от началото на годината намалена такса за лица, упражнили право на пенсия за стаж и възраст. При посещение при личен лекар, специалист или зъболекар тези пациенти трябва да плащат само 1 лв. Разликата до 2.90 лв. се доплаща на лекарите от НЗОК след представяне на ежемесечни финансови отчети.

Изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, сключили договор с НЗОК, които желаят да ползват услугата, следва да подадат заявление-декларация в РЗОК. Подадените заявление ще се проверяват и обобщават от РЗОК, а данните от тях ще се изпращат още същия ден в НЗОК.

Подробна информация за споразумението, както и електронен образец на заявлението-декларация могат да бъдат намерени на Интернет страницата на НЗОК. 


Коментари



2014-03-11 15:33:13