Открит урок за насърчаване на четенето

Открит урок за насърчаване на четенето

Британската национална седмица на разказвачеството има  над 17 000 последователи от цял свят и цели насърчаване на разказването на приказки, басни, притчи или съчиняването на истории.По повод на нея и като част от обучението по английски език в ПМГ „Акад. Иван Ценов” и НУ „Св. Софроний Врачански” – Враца учителите Калина Николова и Лиляна Лазарова проведоха съвместен открит урок. Инициативата е втора среща за деветокласниците и третокласниците по мини-проект „Насърчаване на четенето на английски език”, който се реализира в гимназията от К. Николова.

Предмет на срещата този път беше книжката „Гладнатa гъсеница” на американския автор и илюстратор Ерик Карл. Историята е популярна в цял свят, а нейният автор Ерик Карл бе сред тримата номинирани за наградата на Астрид Линдгрен миналата година. Именно заради образователния елемент в нея Л. Лазарова подбра тази история за своите ученици, а деветокласниците на К. Николова я разказаха увлекателно и забавно. Книжката стана бързо любима по няколко причини – защото е лесна и интересна с колажите на автора, защото е образователна – разказва за плодчета и други вкусни неща, за дните на седмицата, числата и накрая защото дава урок по естествени науки като показва как малката гъсеница се превръща в красива пеперуда.

Провокирани от интересната случка в нея, представена от деветокласниците на английски език,  малките ученици се справиха с няколко практически задачи. Големите им помагаха да подредят менюто на гъсеницата, да преценят кои от храните са здравословни и кои не, да открият английските думи от книжката в заплетена игрословица. Много забавни бяха задачите да се сглоби гъсеницата от кори за яйца и да се изработи тематична картичка. Така книгата „Гладната гъсеница” се превърна в игра, която увлече децата и те с лекота упражниха дните от седмицата, имената на плодове и храни.

Учителите бяха подготвили нова домашна работа за малките ученици, а една от идеите за практическите задачи дойде направо от Америка. Това стана при общуването на учениците на К. Николова с клас от Щата Мисисипи, в който се обучават бъдещи учители - седемнадесетгодишната Кейла сподели своя урок върху произведенията на Ерик Карл, изнесен в детска градина в град Колинс.


Коментари



2014-03-06 10:13:57