Ученици научиха как да използват електроенергията разумно

Ученици научиха как да използват електроенергията разумно

Ученици от трети клас на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ във Враца научиха повече за разумното използване на електроенергията по време на специални беседи със служители на ЧЕЗ България. Инициативата е част от образователната кампания за енергийната ефективност за деца, която дружеството започна в началото на февруари 2014 г. Кампанията се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и ще обхване градовете Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград и Етрополе. Беседите се провеждат от специално обучени служители на ЧЕЗ България сред ученици от трети клас.

„Полезно и необходимо е децата да бъдат обучени в духа на разумното потребление на електроенергията. Така те разбират, че е важно да пазим природните ресурси, и същевременно как могат да допринесат за намаляване на сметките в домакинството“, каза Петър Докладал – Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

По време на беседата децата научиха за какво се използва електроенергията, как стига до дома и училището им, както и какво означава разумно потребление. Всяко дете получи занимателна книжка „За децата и енергията“, която да разгледа вкъщи заедно с родителите си.

Образователната кампания е част от политиката на ЧЕЗ за насърчаване на енергийната ефективност. През декември 2013 г. ЧЕЗ започна онлайн играта за спестяване на електроенергия „Академия енергия“. Най-активните участници в нея се включват в лотарии и получават награди всяка седмица до началото на месец март. На корпоративния уебсайт www.cez.bg е разработена специализирана секция „Енергийна ефективност“, където всеки може да получи подробни насоки за възможностите за пестене на енергия. През миналата година бе издаден и наръчник „Енергиен спестовник“, който съдържа препоръки и практически решения за оптимизиране на енергийното потребление. 

През последните години компанията реализира редица инициативи като информационни кампании, обучение на общински служители в устойчивото енергийно планиране в общините, подкрепа за обследването за енергийна ефективност на сгради на детски градини и училища. ЧЕЗ осигурява средства и за топлоизолиране, вътрешно осветление и енергийно ефективно оборудване на детски градини. Информация за всички тях може да бъде намерена на микросайта на ЧЕЗ „Инвестираме в България“.


Коментари



2014-02-26 14:32:45