РЗОК-Враца подписва договори с болниците

РЗОК-Враца подписва договори с болниците

От 19 февруари РЗОК във Враца стартира процедура по сключване на договори с лечебните заведения за болнична помощ.

За целта е изготвен график, съгласно който до 24 февруари, договори трябва да се подпишат с всички болници на територията на Враца. Поради съкратените срокове за отчет, паралелно със сключването на договори, лечебните заведения трябва да представят за заплащане отчетните документи за извършената от тях дейност през януари. През настоящата година по договор със здравната каса ще работи и Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в Роман, която ще изпълнява в болнични условия дейности по две физиотерапевтични пътеки. Така с нея общо лечебните заведения за болнична помощ, работещи по договор с РЗОК стават 12 на брой.

Новите моменти в работата на болниците през 2014 г. бяха обсъдени на работна среща в РЗОК във вторник с управителите на болниците и ръководството на институцията. Промяна има в задължителната документация на болниците, като е въведена нова декларация за информирано съгласие на пациента, относно източника на заплащане за диагностиката и лечението на неговото заболяване.

Документът е предназначен за попълване от здравноосигурените лица по време на хоспитализация и е неразделна част от тяхното досие.

За изтеклата 2013 г. РЗОК-Враца е изплатила на болниците за лечение по клинични пътеки и процедури 35 497 839 лв. Отделно от тази сума са изплатени 1 423 632 лв. за медицински изделия, а за лечение на чужди граждани болниците са получили допълнително още 19 535 лв.

 

 

 




2014-02-20 16:37:25