Луканов: Нямаме пари увеличение на заплати с 10%

Луканов: Нямаме пари увеличение на заплати с 10%

Болницата няма пари за увеличение на заплатите с 10%, както искат служителите, заяви директорът на многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца Светозар Луканов.

Той поясни, че месечните възнаграждения на медиците могат да бъдат увеличени с 5%, а не с 10%, колкото искат синдикалистите. Според него врачанската болница има много задължения и такова голямо повишение на заплатите може да я доведе до фалит.

По време на преговорите между администрацията и представителите на двата синдиката КТ „Подкрепа” и КНСБ, Луканов е предложил увеличение на заплатите от 5%, което по думите му е единствената реална възможност.

В началото на преговорите, исканото увеличение е било от 18%, но вариантът категорично бил отхвърлен от ръководството на болницата. След отказът, синдикатите намалили искането си за увеличение на 10%, но и този вариант се оказва много рисков за финансовото състояние и съществуването на болницата. 

Според Светозар Луканов единствената приемлива възможност е ръст на заплатите от 5%, като обаче така ще отпадне част от допълнителното материално стимулиране, което получават отделенията. 

Директорът заяви, че се е съгласил с всички други предложения на синдикалистите, като отпуски, почивки, работно облекло, предпазните средства...

„Трябва да попитам синдикати и служители, защо не са претендирали за увеличение на възнагражденията си до сега и не са били толкова настоятелни? Водим преговори, но исканото увеличение на този етап е нереално и няма как да се осъществи”, категоричен е Луканов.

 

 




2014-02-06 16:34:27