БЕХ създаде фирмата, с която ще купува "Химко"

БЕХ създаде фирмата, с която ще купува

Намерението на кабинета "Орешарски" да национализира закъсали или неработещи предприятия премина в следващата си фаза и е все по-близо до реално осъществяване.

Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) е регистрирал ново дружество – "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, което, по всичко личи, ще бъде използвано за придобиване на набелязаните фирми. Първи в списъка на управляващите е някогашният производител на торове "Химко".

Наскоро Драгомир Стойнев обяви, че до края на февруари държавата ще придобие "Химко", което в момента е в несъстоятелност. По предварителна оценка в торовия завод ще бъдат налети около 50 млн. лв. Според Стойнев съществува пазар за продукцията на "Химко", което гарантирало рентабилността на инвестицията. Съществуват обаче твърдения, че с 35 млн. от заявените 50 млн. лв. държавата ще плати за топлоелектрическата централа в завода, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки. Това опасение постави публично пред правителството депутатът от ГЕРБ и бивш министър Тотю Младенов.

 




2014-02-05 11:20:27