ДП РАО оптимизира структурата си

ДП РАО оптимизира структурата си

От 17 януари влезе в сила нов Правилник за устройството и дейността на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, одобрен от министъра на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев, (публикуван в бр. 5 на „Държавен вестник”).

Осъвременяването на един от основните документи, върху които ДП РАО базира управлението и реализацията на дейностите си, е продиктувано на първо място от осъществяването на Плана за извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности. В хода на изпълнението му се променят спецификата и обемът на отделните специализирани дейности – намалява необходимостта от човешки ресурси по експлоатация и поддръжка на съоръженията, като същевременно се увеличава работата на специалистите, заети с целия комплекс от демонтажни работи. Този обективен процес е отразен в техническата спецификация – неразделна част от поредното Грантово споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (в сила от 13 януари т. г.), чрез което се финансират заплатите и осигуровките на работещите на 1-4 блок.* Новото споразумение (Грант 48) не предвижда намаляване на числеността на специалистите от четирите блока, подчертаха от ръководството на ДП РАО, а само промяна в спецификата на работа на някои звена, съобразно напредъка на демонтажните процеси. Чрез Грант 48 и през 2014 година се осигурява работното възнаграждение на 650 души, ангажирани с проектите на 1-4 блок на АЕЦ. Новият правилник предвижда обединението на двете досега съществуващи специализирани поделения „Извеждане от експлоатация – Козлодуй” (за 1 и 2 блок) с „Управление на РАО – 3, 4 блок”. Двете двойки блокове бяха разделени заради историческата хронология на спирането и последващото им присъединяване към ДП РАО. Доколкото тази формална причина отпада, а от друга страна Планът за извеждане третира и четирите блока, са създадени условия за логичното им обединение в едно специализирано поделение.

Правилникът за устройството и дейността въвежда още някои структурни промени в предприятието. Чрез тях дейността му се разпределя в две ясно очертани направления –управление на РАО и извеждане от експлоатация – непосредствената задача на ДП РАО, и цялостно административно-финансово осигуряване на основната дейност. Грижата за тяхната организация, управление и контрол се възлага на двама заместник-изпълнителни директори, чрез които изпълнителният директор на ДП РАО осъществява управление на първо управленско ниво. В структурата на предприятието ще функционират четири обособени специализирани поделения, както и пет управления.

 На базата на промените в Правилника за устройството и дейността предстои актуализация на щатното разписание на ДП РАО и всички необходими според Кодекса на труда промени в длъжностните характеристики и трудовите правоотношения.

Новата редакция на Правилника отразява и всички съвременни тенденции за създаване на модерна и ефективна организационна култура, ясни правила на комуникация, добре формулирани приоритети и отговорности за всяко звено и за всеки служител.

 


Коментари



2014-01-29 16:47:08