Държавата придобива „Химко” до края на февруари

Държавата придобива „Химко” до края на февруари

Най-вероятно през февруари държавата ще придобие торовия завод Химко. Това съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев днес. На въпрос дали цената, която ще плати на собственика на химическия завод, е около 50 млн. лева, Стойнев отговори, че предположението е близо до истината. “Подробности на този етап не мога да ви кажа, но до края на февруари държавата вече трябва да придобие Химко. Нека да видим каква ще е цената, но не сте далеч с вашето предположение”, коментира той.

Според икономическия министър предприятието може да бъде възобновено. По отношение на възможността за закупуване на Ремотекс, преговорите отиват към провал, тъй като собствениците все още настояват за твърде висока цена. Щом като правим оценка и имаме намерение да придобием завода, значи считаме, че по най-бързия начин той може да започне да работи, отговори на допълнителни въпроси министърът.

Драгомир Стойнев посочи на форума, че правителството ще подкрепя големи структуроопределящи предприятия. „Желанието ни е да започнем работа по площадките на АЕЦ „Козлодуй” през 2016 г.”, съобщи министърът на икономиката и подчерта, че има проблем, защото държавните дружества АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-Изток” искат да предоговорят договорите. „България трябва да развива своята ядрена енергетика, а ремонти по инфраструктурата на АЕЦ „Козлодуй” не са правени от близо 3 години и половина”, заяви Стойнев.


Коментари



2014-01-23 17:12:26