Ученици гостуваха в Румъния

Втора визита на ОУ „Васил Левски” по проект„Виж света през детските очи”

От 11 до 15 януари се проведе работна среща по международен проект “Виж света през детските очи” в град Вулкан, област Хунедоара, Румъния. Това е втората визита за представяне на реализираните дейности по проект „Виж света през детските очи”, финансиран от програма на Европейската комисия  в рамките на програма  “Учене през целия живот”, секторна програма  “Коменски”-многостранни училищни партньорства. В срещата участваха представители на училищата от страните партньори: Полша /координатор на проекта/, Гърция, Испания, Италия, Франция, Турция, Кипър и България. 

Посетени бяха SCOALA GIMNAZIALĂ NUMĂRUL 4 във Вулкан, Румъния. Втората мобилност бе свързана с представянето на творби на изобразителното изкуство и фотографии на тема: „Моето училище”. Организирана бе изложба в училището с рисунки на ученици от страните партньори. Всяка от страните партньори представи свой собствен талисман.

Представена бе образователната система на Румъния. На срещата домакините посрещнаха и приветстваха гостите си с концерт от традиционни румънски песни и танци. Изпълнените от училищната рок група песни повишиха още повече настроението в залата. Кметът на Вулкан поздрави с „Добре дошли” гостите от 8 страни.

Всяка страна партньор посети учениците от определен клас. Гостуващите учителии ученици проведоха съвместни дейности с румънските ученици. Българският екип представи по атрактивен начин своите национални обичаи и традиции. Йована Кирова –ІV а клас  и Малена Николаева – ІІ а клас изпълниха две български песни /„Медна свирка свири” и „Приказки”/ и спечелиха овациите на домакините.  След това Мария Христова – ІV а клас и Даря Илиева, облечени в български народни носии, заедно с г-н Вълков демонстрираха българско хоро и помогнаха на учениците – домакини да го разучат.

В същото време останалите гостуващи ученици от Полша, Италия, България, Турция и домакините бяха разделени на отбори във физкултурния салон на училището и построиха „Училището на техните мечти”от картонени  кашони. 

В специална работна среща бяха разисквани организационни въпроси, свързани с планирането на предстоящата визитата в Гърция през март - април 2014г. и следващите дейности: изработване на творби на изобразителното изкуство на тема: „Сезоните”.

Визитата завърши с посещение на културно-исторически забележителности на града и областта. Българските деца гостуваха в румънски семейства и бяха очаровани от гостоприемството и грижите на домакините.


Коментари



2014-01-22 10:36:28