Деца обединиха български и ромски традиции за Васильовден

Деца обединиха български и ромски традиции за Васильовден

Mалчугани от ЦДГ „Дъга” пресъздадоха българските и ромските традиции за Васильовден. Празникът се състоя днес в ОУ „Христо Ботев” в Баница. Домакини бяха децата от детската градина в Баница, които посрещнаха своите приятели от детската градина във Враца.

Малчуганите представиха възстановка на българските и ромските традиции за Васильовден, като демонстрираха изключителни актьорски умения под ръководството на педагозите Галина Ангелова и Валентина Иванова. Макар и малки, те умело се превъплътиха в образите си. И освен познатите ни традиции, показаха един стар и почти забравен от съвремието обичай на топене и наричане на пръстени.

Положителни емоции сред публиката породиха и ромските обреди. Децата разказаха легендите за Банго Васил. Символично разчупиха питка със златна пара и посрещнаха пратеника на Банго Васил. Празникът уважиха директорът на ЦДГ „Дъга” Даниела Александрова, Любен Нинов – кмет на село Баница, Калина Дуранкева – гл. експерт предучилищно образование в Община Враца, Пламенка Ангелова – експерт в РИО, директорът на ОУ „Христо Ботев” – Теменужка Томчовска, учители и много родители.

Възстановката е част от проект „Силата на приятелството” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Бенефициент на проекта е Община Враца, а партньори са ЦДГ „Дъга” и ЦДГ „Щастливо детство”. Обща цел е да се подпомогне образователната интеграция на децата от ромската общност.


Сн.1
Сн.2
Сн.3

Коментари



2014-01-13 15:39:09