Радваме се на голям интерес от страна на студентите

Радваме се на голям интерес от страна на студентите

Доц. д-р Маринела Михова - директор на Филиал-Враца на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

 

Бихте ли се представили с няколко думи на нашите читатели. Като директор на висше учебно заведение, бихте ли споделили какви са впечатленията Ви за днешните студенти?

Казвам се Маринела Михова. Родена съм във Велико Търново. Завършила съм висшето си образование в СУ “Св. Климент Охридски”. Целият ми живот е пряко свързан с университета. От 1989 година работя като асистент във ВТУ, а от 2005 год. съм  доцент. 2011 г. заех поста директор на филиала на ВТУ във Враца. Горда съм от факта, че нашето висше учебно заведение ражда реализирани кадри. Много от нашите студенти намират тук своето призвание, а след като завършат университета, и своето място в живота. Радва ме и това, че интересът на младите да се обучават именно тук, при нас, е много голям. Студентите ни са много мотивирани. Интересуват се от педагогическите проблеми и работят за развитие на уменията и знанията си. Имаме студенти от цяла Северозападна България, дори от Ботевград и Правец. Нуждата от учители в региона явно е една от причините Филиалът във Враца да се радва на толкова голям интерес. Още от първо класиране, и вече бройките се запълват. А това само по себе си не е ли успех? Освен това Филиалът има разработена система за привличане на студенти. Тя включва поддържане и своевременно актуализиране на страницата на Филиала в сайта на ВТУ -http://www.uni-vt.bg/1/?zid=38. Информацията в интернет се отнася до образователния профил на Филиала, до професионалното направление и специалностите, по които се готвят специалисти в него, до материалната база, както и до конкретни срокове за подаване на кандидатстудентски документи, дати за полагане на кандидатстудентски изпит, възможни контакти с администрацията на Филиала. Страницата на Филиала в социалната мрежа “Фейсбук” също отразява актуални събития и студентски инициативи и същевременно разширява обсега си на взаимодействие с бивши, настоящи и потенциални студенти.

 

Откога съществува Филиалът във Враца? Колко специалности предлага?

С Постановление на Министерския съвет от 9 септември 2011 г. Педагогически колеж - Враца се преобразува във Филиал на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Като териториално изнесено структурно звено на ВТУ, Филиал - Враца осъществява обучение в образователно-квалификационни степени “Бакалавър” по специалностите “Предучилищна педагогика и чужд език, “Предучилищна и начална училищна педагогика”. За учебната 2012/2013 год. имаме и четири нови специалности. Това са “Начална училищна педагогика и чужд език”, “Социална педагогика”, “Български език и история”  и  “История и география”. Всички специалности се обучават по учебните планове на Педагогическия, Филологическия и Историческия факултет на Великотърновския университет. Важно е да се знае, че учебната документация се създава по правила, които са валидни за всички учебни звена на ВТУ.

Освен това, студентите ни имат достъп до административното обслужване, до библотечния фонд, до допълнителните форми на езиковото и на компютърното обучение, до базите за спортна и художественотворческа дейност. Библиотеката ни е главното информационно звено, обслужващо както студенти, така и преподаватели. Притежава над 20 000 тома художествена и специализирана литература по педагогика, психология и по други хуманитарни науки, както и по природо-математическите науки, свързани с цялостната подготовка на студентите. Ежегодно получаваме от ВТУ  и университетските издания.

Колко студенти се обучават в момента във Филиала?

За тази учебна година бройките ни малко са намалени. Имаме 255 студенти в момента. Обучават се от 11 щатни висококвалифицирани преподаватели, които несъмнено са доказани педагози и изследователи в своята област. Тяхната професионална компетентност е предпоставка както за качествено образование на студентите, обучаващи се във Филиала, така е и гаранция за издигането просперитета на висшето училище. Защото тук, наред с обучението, ние настойчиво търсим и възможности за въвличане на студентите в оригинални изследователски разработки, художественотворчески дейности  и обществено значими проекти.

По какви проекти работите?

Мога да кажа, че участваме във вътрешноуниверситетски, национални и международни конференции и семинари. Имаме участие в трансуниверситетски програми и научни трудове, участваме в различни мероприятия и конкурси. Например, миналата година студентите ни взеха участие във фотоконкурс по случай отбелязването на 130 години Предучилищно възпитание в България. В момента се провежда конкурс за есе на тема “Моите първи педагогически опити”. Тази събота, 26 април, организирахме спортен празник на стадион “Христо Ботев” във Враца. Той бе посветен на 50-годишнината от създаването на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”. Програмата, която включваше крос 600 и 1000 м, щафетни игри, дълъг скок и теглене на въже, създаде много положителни емоции сред студенти и преподаватели. Студентите ни се включват в различни културни събития, работят съвместно с РБ “Христо Ботев”-Враца, с врачански детски градини и училища. Партньори сме със СНЦ “Жарава”-Враца. Сега тече и работата по проект “Възпитатели и родители заедно в детската ясла”, с участието на 4 студенти по специалността ПУПЧЕ. Проектът стартира 2011 година и ще завърши юни т.г.

Кога ще се дипломират студентите тази година?

Първият випуск на Филиала ще се дипломира през юни. След това започва кандидат-студентската кампания и приема по шестте специалности.

Според Вас лесна ли реализацията на един току-що завършил студент?

Да, реализация след университета има. Дори на тази тема съм говорила лично с г-жа Галина Евденова, началникът на РИО-Враца, която е на същото мнение. Оказва се всъщност, че голям процент от учителите са в застаряваща, дори пенсионна възраст. Така, че идва момент, в който се назначават  младите специалисти. Мога да дам пример с един наш бивш възпитаник. Александър Александров в момента е преподавател в ОУ “Васил Левски”-Враца, което между другото ни е базово училище. Ще използвам възможността тук да благодаря на директора на училището, Румен Петков, за добрата съвместна работа. Искам да изкажа своите благодарности и на други врачански детски училища и детски градини, в които осъществяваме практическото обучение на студентите. Благодаря на всички директори и преподаватели - на Румяна Каменова - директор на ЦДГ “Слънце”-Враца, на Анжела Илиева-директор на ОДЗ “Знаме на мира”, на ЦДГ “Вълшебница”, с директор Маринела Василева, на ОДЗ “Звездица”, с директор Анелия Маринова. Както споменах вече, благодаря на Румен Петков - директор на ОУ “Васил Левски”-Враца и на Малина Николова - директор на НУ “Иван Вазов”-Враца. Поради големия наплив от студенти, по принцип в България има затруднения по отношение на базовите детски градини и начални класове. Това е така, защото на национално ниво няма никакъв държавен документ, който да предвижда специално отношение към тях.

Пред какви други пречки сте изправени?

Основен проблем за нас е отдалечеността на сградата от центъра на града. Предишни години правихме опити да се преместим, но за съжаление всички сгради, които ни предлага Общината, или не отговарят на условията, или на ограничените ни финансови възможности.

Друг проблем, пред който сме изправени и се стремим да разрешим в най-близко бъдеще, е липсата на общежитие за нашите студенти. Има деца, които идват от по-далече. Трябва да се помисли за тях. Студентското общежитие, което е в близост до университета, в момента се ползва от възпитаниците на Медицинския колеж във Враца.

Интервю на Венера ВЪРБАНОВА




2013-04-29 23:14:24