Министър и кметове са сред фаворитите за предстоящия вот

Министър и кметове са сред фаворитите за предстоящия вот

Месец и половина преди реалния старт на предизборната кампания местата на водещите играчи в големите партии вече са разпределени. Официално процедурите по номинации и редене на листите не са стартирали, но предвид изключително кратката кампания в пандемичната обстановка и ключовата роля, която парламентарният вот 2021 ще има за всяка от партиите централите вече действат. Първите места в листите на управляващата партия ГЕРБ този път ще се заемат от настоящите министри. Това е по нареждане на премиера Бойко Борисов.

На този етап за водач на листата на политическа партия ГЕРБ във Врачански избирателен район се спряга името на регионалния министър Петя Аврамова. През годините тя успя да спечели доверието на партийния лидер и ще продължи да бъде лансирана от него, категорични са съпартийците й. Другите номинации, които ще бъдат направени са за губернатора Малина Николова, кметовете на Враца и Козлодуй Калин Каменов и Маринела Николова, както и на лекарите д-р Иво Ралчовски и Костадин Шахов. На този етап няма яснота всеки един от тях точно кое място ще заема в листата за предстоящия парламентарен вот. Според активисти на врачанската структура на ГЕРБ по всяка вероятност градоначалникът Калин Каменов ще се откаже от мястото си в листата за народен представител и ще предпочете да работи за благото на родния си град Враца. Те са категорични, че целта му е не да бъде обикновен депутат, а да оглави възлово министерство. Дали обаче мечтата му ще стане факт зависи единствено от решението на партийния лидер Бойко Борисов. Според мнозина това е много вероятно, тъй като през последните години градоначалникът Калин Каменов успя „да спечели сърцето” на премиера. Доказателство за това са наградите му за един от най-успешните кметове в страната и отпусканите пари от страна на правителството за този регион.

Официално номинациите в ГЕРБ по общини стартират от днес – 26 януари и ще приключат в началото на месец февруари. Предложения ще се приемат в офисите на ГЕРБ и или по имейл. Право да си подават кандидатурите имат не само членовете на ГЕРБ, но и безпартийни, които искат да бъдат от гражданската квота на партията. Финалното решение кой да попадне в кандидатските списъци ще се вземе през февруари от Изпълнителната комисия и общинските ръководства.

Почти готова за предстоящия парламентарен вот е и БСП. И този път за водач на депутатската листа за Врачански избирателен район ще бъде „спуснат” софиянец. Засега червеният лидер Корнелия Нинова умува между две имена. Дилемата стои между Светлана Шаренкова и зам.-шефът на столетницата Ирена Анастасова. Другите имена, които се впрягат, че ще станат част от листата за народни предстовители са тези на настоящия депутат Анастас Попдимитров, ексгубернаторът Венцислва Василев, настоящият шеф на областната структура на БСП Иво Лилов и бившият кмет на Мездра Генади Събков. Извън листата този път ще бъде общинският съветник Цветелина Дамяновска.

Изненади няма да има и този път в ДПС. Причината за това е, че от Движението за права и свободи рядко подменят водачите, тъй като те са знакови лица за партията. Промени има, когато самите партийци са решили да не се кандидатират за нов мандат или ако вече не се ползват с доверие.

Най-тихо е около партията на Слави Трифонов, която яростно отрече варианти да се коалира. “Има такъв народ” се сочи от социолозите за 3-а парламентарна сила. Партията обеща да сложи за водачи на листите си хора, които бяха предварително избрани по традиционен за шоумена метод - с кастинг, който бе излъчен не по телевизията, а във фейсбук през 2017 г. Те не са известни, но условието е да са се доказали в професиите си.

В Монтана се спряга бившият депутат от “Атака” Кирил Гумнеров въпреки заричанията на ИТН, че няма да вземат партийни номади. Във Враца по всяка вероятност начело на листата ще бъде бизнесменът Георги Георгиев.

Предизборните листи на “Демократична България” са почти финализирани. Това обясни съпредседателят на обединението ген. Атанас Атанасов. Демократична България е съставена от три партии - ДСБ, “Да, България” и “Зелените”. В листите представители на трите формации са подредени с досегашната пропорционалност от европейските и местните избори, обясни ген. Атанасов.

 
2021-01-26 09:21:29