Валери Стаменов: Промените в бюджета са “корпоративна сделка”

ген. Валери Стаменов

Г-н Стаменов, как се озовахте на пресконференцията на част от ОбС в понеделник?

На мен ми беше казано, че на нея ще коментираме ситуацията с възнагражденията на съветниците, породена от публикация в местен вестник, пълна с измислици. С учудване установих, че всеки съветник защитава своята теза, във връзка с промените на бюджета, които е предложил. Очаквах журналистически въпрос за моята позиция, но такъв, за мое съжаление, нямаше.

Всъщност, какво е вашето мнение за гласуваните промени?

Най-напред искам да кажа, че тези промени не са обсъждани в комисиите, в които аз участвам. Държа да подчертая, че такъв начин на управление, при който кметът е само изпълнител на волята на ОбС или на неговия председател, е недопустим. Такава “елегантна” подмяна на управлението би означавала инициатор на политиката да е председателят на ОбС,  а кметът да бъде приравнен на ръководител на предприятие. Не бива да забравяме, че кметът се избира мажоритарно и гражданите очакват той да изпълнява своята програма и реализира идеите си. Да се иска подмяна на управлението, е в стил Бойко Борисов. Той е характерен за едноличното управление, където един решава, а всички изпълняват и явно това ГЕРБ се стреми да наложи и по места.

Какво всъщност е спорното според вас в гласуваните промени?

Аз гласувах против всички промени, защото не мога да се освободя от чувството, че това е корпоративна сделка. Тя е от типа “аз ще те подкрепя да вземем от парите на пенсионерските клубове, за да дадем на спорта, а ти ще ме подкрепиш, да вземем от театъра, за да дадем на...”. Зад всички промени стоят такива договорки. Не може сегашните промени да се обосновават с решения от предишния мандат. Гражданите явно избраха друг кмет и други приоритети за развитие на града. Моето семейство е дало много на спорта, но в този оскъден бюджет никога не бих си позволил да взема от пенсионерите, за да дам на спортистите или обратното. Лично моето мнение е, че някоя глава е излязла от презумпцията, че “пенсионерите гласуват за БСП и затова да ги накажем.” Подобен е и случаят с театъра. Колегите от ГЕРБ правиха опити да сменят директора на театъра. Явно и той е в “списъка” с хора, които не са ги подкрепили и трябва да бъдат “наказани”. Абсурдно е да се твърди, че там имало нарушения. Аз самият знам за поне три проверки на икономическа полиция, но от тях не излезе нищо. Затова направих предложение в комисията по култура да бъде поканен Анастас Попдимитров и всички проблеми да бъдат решени.

Как ще коментирате продължаващите протести във Враца?

Изненадан съм от това, че общинските съветници на ГЕРБ ги подкрепят. ВМРО и Атака от няколко години провеждат протести срещу монополите и срещу нежеланието на правителството на ГЕРБ да ги ограничи. И аз съм участвал в някои от тях. И сега се оказа, че тези, срещу които сме протестирали, също ни подкрепят. Защо обаче не ги видяхме сред протестиращите?

Кой печели от конфронтацията между кмет и ОбС?

Никой не печели от конфронтацията между двете институции на местна власт. Просто колегите от ГЕРБ трябва да приемат, че врачани са избрали друг кмет. Всъщност това е демокрацията- личното мнение и начинът на гласуване гарантират свободата и не са наказуеми. Не бива да се заблуждаваме, че ние сме най-добрите съветници и само ние мислим правилно. Не се съмнявам, че занапред врачани ще избират и по-добри от нас.




2013-05-10 16:11:07