Г.Божинов: Трябва да се отвоюва държавата от олигархията

“Ситуацията в страната е критична и няма никаква гаранция, че положителната енергия на улицата ще донесе желаната от хората промяна в страната”, заяви на пресконференция народния представител Георги Божинов.

“Това поставя огромна отговорност пред партиите, политиците и гражданите. Управлението през последните 20 години доведе до налагането на капитализъм, при който за труда няма хляба, а за българския бизнес-въздух!”, заяви още той. Причината е, че след изтеглянето на държавата от икономиката, всички ресурси са в ръцете на малък кръг хора. Те владеят финансите, производствените мощности, природните богатства и медиите. Правилата за управление на държавата са такива, че от този олигархичен кръг зависи всичко. Проблемът е, че собственото им охолство не е свързано с общественото развитие, с икономическия растеж и благоденствието на хората. Тези играчи в момента оттеглят подкрепата си от ГЕРБ, но не желаят връщане на власт на БСП, заради лявата и програма, приета на последния конгрес. Техният интерес е да протакат кризисната ситуация, докато изкристализира друг политически субект, който да гарантира тяхното спокойствие.

“От този кръг чрез държавата трябва да бъде отвоювана голяма територия, за да има живот за малкия и средния бизнес и достойни доходи за всеки българин. Тази битка могат да проведат само силни партии, предлагащи лява и социална политика, с огромна подкрепа от нашия народ. Затова аз се обръщам към протестиращите, но и към всички онези, които са самотни, бедни, отрудени, притиснати от ежедневието и които трябва да направят този съдбоносен избор в близките месеци”, заяви Георги Божинов.

Според него БСП трябва спешно да актуализира програмата си в посока демократизиране на обществото, решителен граждански контрол и по-радикална роля на държавата в икономиката, както и възвръщане на социалния и характер. Трябва да превърнем в съдържание двата ни лозунга “Връщане държавата на народа” и “Мисли за малкия”!, подчерта той.

Според него призивите за промяна на Конституцията и против партиите, също обслужват олигархията. Мажоритарните избори също не са решение, а според него трябва да се върне преференциалният елемент в пропорционалната листа, предложение което е внесено в парламента от Синята коалиция. Ако то бъде прието, аз бих заел последното място в листата”, заяви Божинов.

“Да искаш в тази ситуация да си депутат или министър е безразсъдно, но и да се скриеш, е срамно. Човек с моя опит в политиката не може да абдикира като страхливец. Затова остава на разположение на моите избиратели и моята партия и каквото и ще приема всяко тяхно решение”, категоричен бе Георги Божинов. 




2013-05-10 16:08:55