Обновено! Борисов: Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология

Обновено! Борисов: Седми блок в АЕЦ

Нов, седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология и гориво, за да има пълна диверсификация, коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на площадката в ядрената ни централа, излъчвана във официалния му фейсбук профил.

От неговите думи става ясно, че вече е готова Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за нови мощности в Козлодуй и Министерският съвет ще стартира процедурата за нов реактор на площадката на съществуващата ни централа. Желанието на Борисов е там да бъде поставен "американски реактор", използващ "американско гориво". Работи се и по системата за малки модулни централи, като така ще се намали зависимостта на страната ни от руските реактори.

"Достатъчно се напатихме да плащаме и нищо да не става", коментира премиерът и заяви желание при новия блок в АЕЦ "Козлодуй" да се използва пълният потенциал на иновациите в сектора и да бъде избрана нова, съвременна технология, която ще доведе до диверсификация. Въпрос на анализи е как ще бъде осъществен проектът, с каква технология и с какво финансиране, допълни енергийният министър Теменужка Петкова, която придружава премиера в инспекцията. Тя посочи, че на заседанието на правителството в сряда (14 октомври) ще бъде взето решение за проучване на най-новите технологии в ядрения сектор

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава.

Бойко Борисов призна още, че въглищата са голям проблем и в ЕС остават само две държави, които не са взели решение за тези мощности - Полша и България. Решението на Европейския парламент за намаляването на въглеродните емисии с 60% също ще се окаже сериозна спънка за въглищните ни централи, коментира още Борисов.
2020-10-13 13:22:40