Красимир Богданов: Защо 24 май е Ден на българската писменост, просвета и култура

Красимир Богданов: Защо 24 май е Ден на българската писменост, просвета и култура

Врачанският депутат от ВМРО Красимир Богданов обясни от парламентарната трибуна защо е нужна промяната: „Защото Кирилицата е чисто българско творение, създадена от Климент Охридски, в българската държава, по времето на българските средновековни царе.

24 май еманципира българите от другите славянски народи по време на Османската империя. Нека напомня, че борбите ни тогава не са били само срещу поробителите, но и срещу фанариотското духовенство и срещу попълзновението на други славянски народи, които са се опитвали да приобщят български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси! Нека не забравяме, че славянофилството е политическа доктрина на друга държава, която има своите имперски цели и намерения от времето на Петър Велики нататък“, каза пред колегите си врачанският депутат.

„Ние тук, в този парламент, сме призовани да защитаваме българската национална кауза и идентичност. Така че нека имаме национално самочувствие и да подкрепим предложението 24 май да стане Ден на българската писменост, просвета и култура“, призова още Богданов.

Предложението, внесено от групата на Обединените патриоти, беше подкрепено от 73-има депутати, четирима бяха против, а 34 се въздържаха.
2020-10-02 10:21:13