Дружество “Граничар” набира членове

Дружество “Граничар” набира членове

От две години във Враца функционира дружество „Граничар“, което е част от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. То обединява членове от цяла Северозападна България- като се започне от ботевградското село Скравена и се завърши с балканското Чипровци.  Дружеството е сред най-бързо развиващите се в страната и вече има 33 членове. По този повод наскоро неговият секретар старшина Иван Петков е получил грамота на тържество, свързано с 30-ата годишнина на СОСЗР и 75 години от края на втората световна война, подписана лично от ген. Златан Стойков.

Офисът на дружеството се намира на четвъртия етаж в сградата на Кооперативен съюз-Враца, чийто председател инж. Велко Атанасов също е бил граничар. Там Иван Петков е наредил по стените различни фотоси и табла, свързани с миналото на Гранични войски. Той самият е обвързан с тях по наследство. Неговият баща, вуйчо и чичо, както и брат му също са отбили военната си служба в опазване територията на страната. Снимка във в. „Граничар“ от 1988 г. е запаметила посещения на Петков на свиждане на брат му. Той е служил в поделение 56440 Петрич.

След службата край южната граница, Петков заменя пагона с полицейски. 20 години работи в РПУ-Враца. Завършил е школа в Берковица и е бил инструктор и водач на следово куче. Поел е с желание работата като секретар на клуба, с амбицията да го превърне в един от най-големите в страната. „Искаме да се събираме, но и да популяризираме дейността на Гранични войски и да възпитаваме младежта в патриотичен дух и припомня девиза на граничаря: „Нито крачка назад, зад нас е България“. Чрез страниците на най-четения вестник Иван Петков се обръща към всички граничари, да се свържат с него на тел. 0898 717 266.
2020-09-29 09:34:08