Школо събра гости на кръгла маса

Школо събра гости на кръгла маса

На 16 февруари ОУ “Васил Левски” се проведе национална кръгла маса на  тема “19 февруари - ден за преклонение пред паметта на Левски или празник на училищата, носещи неговото име”.Участие в дискусията взеха ученици от училища в Карлово, Ловеч и Монтана.Гости на тържеството бяха  представители от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, от НИМ-София, Румяна Цветкова - ст. експерт от РИО-Враца и други.

Като всеки любезен домакин, срещата откри директорът на ОУ “Васил Левски” Румен Петков, който приветства присъстващите и даде старт на дискусия по темата. Дискусията протече интересно, оживено, напрегнато като се даде възможност на всички в залата да изкажат свободно своето мнение и становище. “Смятаме, че не е удачно в ден, в който отдаваме почит към паметта на национален герой, да се веселим и да празнуваме”, категорични бяха учениците от врачанското школо.

След продължителна дискусия и представяне на аргументи, участниците в националната кръгла маса се обединиха около едно общо становище - датата 19 февруари не може да бъде отбелязвана като празник, а трябва да е ден за отдаване на почит и преклонение към Апостола, 19-ти февруари е тържествен ден за училищата в памет на Левски и всяко училище по свое усмотрение избира дата за училищен празник за отбелязване на успехи и изяви на талантливи ученици в различни направления.

Единодушно обаче бе мнението на всички в залата, че делото и подвигът на Васил Левски е достоен пример за всеки българин.

За всички участници бяха предвидени награди, а най-активната в дискусията ученичка Нели Христова в 12 клас от ФСГ “Васил Левски”-Монтана, получи и специалната награда - цифров апарат от организатора на тази инициатива ОУ “Васил Левски”-Враца.

 Много деца отнесоха със себе си зрънце от Апостоловата вяра и чистота в сърцата си като хубав спомен от този ден.

Инициативите на врачанското училище продължават с литературно четене, панихида пред паметника на Левски, награждавания на първенците в конкурси и участие в общоградско тържество, което ще отбележи училището на 19 февруари. Програмата ще продължи със събития до края на годината, когато по вече създадена традиция, учебната година ще бъде закрита с градинско парти.




2013-04-26 13:09:13