Удължава се грипната ваканция във Враца до 13 март включително

Удължава се грипната ваканция във Враца до 13 март включително

Грипната ваканция за училищата на територията на община Враца ще бъде удължена до 13 март /петък/ включително. От днес започва и тестването на дистанционната система за обучение на учениците от I до XII клас, която да бъде въведена само при необходимост. Това стана ясно след провелото се заседание на Общинския оперативен щаб за борба с остри респираторни заболявания и Коронавирус.

Сред взетите превантивни мерки е и решението за още по-стриктно дезинфекциране на помещения и площи в ясли и детски градини в общината. Същевременно от началото на месеца бе въведен и строг сутрешен филтър, включващ измерване на телесна температура и недопускане струпването на много хора на едно място. Местната администрация е осигурила дистанционни термометри във всяко детско и учебно заведение във Враца.

Общинският щаб взе решение да се проведат разговори с общопрактикуващите лекари, съвместно с РЗИ – Враца, за да бъдат поети конкретни ангажименти към здравно неосигурените лица в населените места на общината, които се връщат от  чуждестранни държави.

Успоредно с това, здравният медиатор на местната администрация започва провеждането на регулярни срещи с лица от малцинствени групи, в рамките на които ще се разясняват начините за превенция на остри респираторни заболявания и заразяване с Коронавирус.

До края на деня ще бъдат разпространени допълнителни информационни и интерактивни материали в обществени сгради, кметства на населени места, пенсионерски клубове, социални услуги на Община Враца, с конкретни препоръки към гражданите.

На заседанието на щаба стана ясно, че за екипите на Център за спешната медицинска помощ са осигурени 100 специализирани защитни облекла, а всички общински здравни заведения и кабинети са снабдени с необходимите предпазни маски и дезинфектанти.

От местния оперативен щаб съветват гражданите за допълнителна лична хигиена и дезинфекция, както и да спазват указанията и препоръките на компетентните институции.


1


2020-03-11 11:34:20